'Gecoate meststof nu ook voor grootschalige toepassingen'

Roel Bloemert van ICL Specialty Fertilizers vertelt over een nieuwe productielijn van de fabrikant in Heerlen en over een nieuwe technologie voor coating van gecontroleerd vrijkomende meststoffen.

%27Gecoate+meststof+nu+ook+voor+grootschalige+toepassingen%27
© ICL Specialty Fertilizers

Wat is het voordeel van deze nieuwe technologie?

'De E-Max Release Technologie is een nieuwe methode om mineralen te omhullen met een dunne sterke coatinglaag. Door deze coating hebben de korrels een hoge nutriënteninhoud en bovendien zijn ze geschikt om tot 40 meter breedwerpig te doseren met kunstmeststrooiers. Met deze nieuwe technologie zijn gecontroleerd vrijkomende meststoffen daardoor ook goed te gebruiken in grootschalige teelten.'

Hoe sluit de afgifte van deze meststoffen aan op de behoefte van het gewas?

'Door het selecteren van het juiste product bij een bepaald gewas volgt het vrijkomen van de mineralen de behoefte van de plant. De coating zorgt ervoor dat de afgifte niet wordt beïnvloed door omgevingsfactoren, met uitzondering van de bodemtemperatuur. Via bodemloggers is de afgifte op basis daarvan goed te voorspellen. Het resultaat is een voedingsaanbod dat past bij de behoefte van de plant, met minder verlies aan mineralen.'

In welke gewassen is er getest en wat zijn de resultaten?

'Het ontwikkeltraject nam zo'n tien jaar in beslag. De laatste drie jaar zijn de meststoffen veelvuldig getest in de praktijk. In Nederland gebeurde dat in aardappelen, uien en prei. In pootgoed lukt het om ten opzichte van een standaardbemesting met kalkammonsalpeter (KAS) een meeropbrengst van 10 tot 15 procent te realiseren. In andere landen zijn met E-Max proeven gedaan in bijvoorbeeld graan, mais en fruit.'

Waar kan de ondernemer de meerprijs voor deze meststoffen terugverdienen?

'In vergelijking met langzaam werkende meststoffen zijn de producten die we onder de merknamen Agromaster en Agrocote Max op de markt zetten niet duurder. De focus van de meerwaarde ligt op opbrengstoptimalisatie en een efficiëntere mineralengift. Op gevoelige gronden blijkt verder dat de gecoate meststoffen beduidend minder uitspoeling veroorzaken.'

Voor welke markten gaat ICL in Heerlen deze meststoffen produceren?

'De nieuwe productielijn heeft een capaciteit van 25.000 ton per jaar. Dit volume is nu bedoeld voor verkoop in Europa en Azië. In eerste instantie produceren we gecoate ureummeststoffen en later volgen gecoate kalium- en fosfaatproducten. De werkingsduur van Agromaster en Agrocote Max varieert van enkele weken tot zes maanden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer