Gebiedsproces Haaksbergerveen in volle gang

Het gebiedsproces rond de Natura 2000-gebieden Buurserzand, het Haaksbergerveen en het Witte Veen in de gemeente Haaksbergen is in volle gang. Net zoals rond het natuurgebied Springendal en Dal van de Mosbeek gaat een deskundigenteam de maatregelen en effecten op perceelsniveau bepalen.

Gebiedsproces+Haaksbergerveen+in+volle+gang
© Nieuwe Oogst

'De plan van aanpak rond de Natura 2000-gebieden rond Haaksbergen lag jarenlang heel gevoelig. Maar de knop is nu om', volgens vicevoorzitter Arjan Bonthuis van LTO Noord Zuid-Twente. 'Wij zijn inmiddels volwaardig partner in het gebiedsproces en moeten proberen om kansen voor de agrarische ondernemers te creëren.'

Gevoeligheid

De gevoeligheid komt omdat in het gebied nog niet zo lang geleden een ruilverkaveling is afgerond. 'De bedrijfsstructuur is er prima en de landbouw ging er vanuit dat men de eerste 30 jaar vooruit kon. Maar dat bleek een misvatting na de aanwijzing van de drie naturagebieden', zegt Bonthuis. Een en ander betekent dat er in het nauurgebied maar ook in een bufferzone met 350 hectare landbouwgrond, herstelmaatregelen moeten worden uitgevoerd met alle gevolgen van dien voor de betreffende grondeigenaren.

Technische maatregelen

Insteek van LTO Noord is dat daarbij ook gekeken moet worden naar de inzet van technische maatregelen.

Verder is met provincie Overijssel overeen gekomen dat ook boeren met minder dan 60 procent van hun grond binnen de bufferzone kunnen deelnemen aan de verplaatsingsregeling. Bonthuis: 'Dat is belangrijk want dan kan er meer grond vrijkomen om te ruilen zodat bedrijven die hier blijven zich verder kunnen ontwikkelen.'

Fieldlab

Een belangrijke rol speelt een deskundigenteam, bestaand uit een ecoloog, een hydroloog en een landbouwdeskundige. Rond natuurgebied Springendal en Dal van de Mosbeek is ook zo'n team aan de slag en de ervaringen zijn positief.

Dit zogenaamde 'fieldlab' gaat samen met de grondeigenaren het veld in om de situatie ter plekke te bekijken. Zo kan optimaal gebruik worden gemaakt van de perceelskennis van en mogelijke oplossingen door de grondeigenaren zelf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer