%27Collegiale+sfeer+werkt+extra+prettig%27
Reportage
© Bert Hartman

'Collegiale sfeer werkt extra prettig'

Akkerbouwer Simon Wilms uit Anna Paulowna kijkt met een frisse blik de wereld in. Hij heeft het mooiste beroep ter wereld en iedereen mag dat weten. De maatschap kan met de nieuwe bewaarschuur weer 'mooi vooruit'.

Het is lunchtijd. Akkerbouwer Simons Wilms uit Anna Paulowna snijdt een snee wiekenbrood af, afkomstig van de lokale Bakkerij Alkemade, die het meel haalt bij Molen De Hoop in Wieringerwaard.

'Ik was daar nog nooit binnen geweest. Laatst ben ik toch eens binnengestapt en ik raakte met een van molenaars in gesprek. Hij haalt de bakgranen uit Duitsland, terwijl hij het veel leuker zou vinden het van dichterbij te betrekken. Toen ik dat hoorde, dacht ik: 'Dat gaan wij eens proberen'', zegt Wilms.

Experiment

Zijn vader Henk is ook aangeschoven aan de lunchtafel en lacht. Hij herkent de voortvarende aanpak van zijn zoon. 'Simon houdt wel van een experiment. En eerlijk gezegd vind ik het ook best leuk om weer eens wat anders uit te proberen. Het geeft nieuwe inzichten.'

Zoals ook met de uienteelt, die jarenlang in het teeltplan van Wilms ontbrak. De sterk schommelende prijzen en de moeilijke teelt weerhielden hem ervan. Zijn zoon zag er wel degelijk heil in en bleef aandringen.

Lucratiever

'In potentie is het toch een wat lucratiever vierde gewas dan granen of graszaad. Uiteindelijk hebben we op een hoek van 1,3 hectare uien gezaaid met als voorwaarde dat het saldo minimaal 10.000 euro moest zijn', vertelt Henk Wilms.

Simon Wilms triomfantelijk: 'Het eerste jaar zaten we daar dik 400 euro boven, dus we zijn ermee doorgegaan en hebben het areaal uitgebreid.'

Samenwerking

De maatschap werkt daarbij nauw samen met collega Klaas Schenk, zoals het bedrijf wel meer optrekt met akkerbouwers in de buurt. De ene keer voor de opslag, de andere keer voor de uitruil van grond of het gebruik ervan en voor het spreiden van de werkzaamheden op het land.

'We gaan hier collegiaal met elkaar om. Dat maakt het extra prettig boeren. Samen hebben we bijvoorbeeld toch meer mogelijkheden om aan een goede vruchtwisseling te doen dan wanneer we alleen het totaalplaatje op eigen percelen en pachtgronden zouden moeten intekenen.'

Pootaardappelen

In dat plaatje van de 115 hectare dit jaar is traditioneel het grootste blok gereserveerd voor pootaardappelen (40 hectare), gevolgd door granen (30 hectare), suikerbieten en graszaad (beide 15 hectare) en zaaiuien (5 hectare), terwijl 10 hectare wordt verhuurd voor de tulpenteelt.

Officieel is de nieuwe bewaarschuur in juni geopend, een dag voor de Week van de Akkerbouw, waaraan het bedrijf ook deelnam. Feitelijk had maatschap Wilms het onderkomen al voor het bewaarseizoen in gebruik genomen. Naar volle tevredenheid.

Verbetering

'Het is een enorme verbetering ten opzichte van de oude situatie', zegt Wilms. 'Maar dat kan al snel. De eigen loods volstond al lang niet meer, zowel qua capaciteit als ook technisch.'

Zo lagen zijn aardappelen in het laatste jaar voor de nieuwbouw verspreid over vier locaties in de buurt. Daarnaast werd een deel van het pootgoed nog los bewaard. 'Heel bewerkelijk allemaal, vooral omdat we bij wisselende weersomstandigheden steeds de ronde moesten doen om de ventilatoren aan of uit te zetten. Soms midden in de nacht.'

Zes nieuwe bewaarcellen

De zes nieuwe bewaarcellen bieden nu plaats aan 2.200 kisten. Twee cellen zijn ingericht voor het drogen en bewaren van zo'n 720 ton zaaiuien. De andere cellen zijn geschikt voor het drogen, bewaren en koelen van zo'n 1.500 ton pootaardappelen.

'We maken gebruik van Omnivent zuigventilatie. Dat werkt magnifiek. We kunnen lucht gelijkmatig over het product verdelen. Een behoorlijk natte partij aardappelen – waar we wel wat kopzorgen over hadden – hebben we zo toch nog goed droog kunnen blazen en uiteindelijk in mei met premie kunnen afleveren.'

Innovaties

De maatschap is wel in voor innovaties. Zo werkt Wilms sinds enkele jaren met gps en is vier jaar geleden een loofdouche aangeschaft, waarbij het gewas via schijfvernevelaars wordt bespoten.

'Daardoor gebruiken we minder water en middelen. Dat is veel effectiever. Zeker in de wetenschap dat de machine ook achter de ruggenfrees kan worden gekoppeld, zodat we in één werkgang een mooie basis leggen met de onkruidbestrijding.'

LTO Noord Hollands Kroon

De enthousiaste jonge boer is ook nog als pr-bestuurder actief voor LTO Noord Hollands Kroon. 'Ik vind het gewoon mooi, maar ook zinvol, om het verhaal van de sector te vertellen, aan iedereen die het wil horen.'

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer