Dodelijke+konijnenziekte+rukt+op
Nieuws
© Pieter Stokkermans

Dodelijke konijnenziekte rukt op

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor een snelle verspreiding van de besmettelijke konijnenziekte viral of rabbit hemorrhagic disease (VHD of RHD).

Op verschillende plekken in het Groene Hart zijn afgelopen weken konijnen getroffen door VHD. Meldingen van de zieke konijnen, zowel wilde als gehouden dieren, komen uit het hele land.

Het gaat om een nieuwe variant van VHD, die in december 2015 voor het eerst in Nederland is aangetroffen.

Verspreiding

VHD verspreidt zich via urine, ontlasting, water, voedsel, kleding, handen en hokken. 'En ook via insecten, waar er dit jaar veel meer van zijn dan anders', zegt woordvoerder Paula de Jonge van de NVWA in het Algemeen Dagblad.

Driekwart van de door de ziekte getroffen konijnen gaat dood. De NVWA raadt konijnenhouders aan maatregelen te nemen tegen het virus.

Run op vaccin

Dierenarts Steef Somers uit Woerden verwacht dat door de recente uitbraak in het Groene Hart een run ontstaat op het vaccin. 'Er is geen reden tot blinde paniek. Maar de vraag in heel Nederland naar het vaccin gaat ongetwijfeld toenemen.'

Het vaccin is alleen verkrijgbaar via de Faculteit Diergeneeskunde, maar is schaars doordat de producent de vraag niet aankan. De Faculteit Diergeneeskunde importeert een vaccin uit Spanje. Dat is inmiddels weer leverbaar.

Registratie

Momenteel wordt er gewerkt aan een Nederlandse registratie van dit vaccin. Naar verwachting is deze registratie begin september afgerond.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer