'Gangbare peren zijn te goedkoop'

Als je duurzaamheidsaspecten meeneemt in de werkelijke kosten, zijn biologische peren 5,7 cent per kilo voordeliger. Dat ondanks de 17 procent lagere productie per hectare.

Dat blijkt uit berekeningen van bio-specialist Eosta. Die heeft voor de berekeningen de biologische peren van Argentijnse teler Hugo Sanchez in de Rio Negro vallei gebruikt.

In totaal leverden de biologische peren een maatschappelijk voordeel op van minstens 2.287 euro per hectare. De voordelen voor biodiversiteit, gezondheid en sociale cohesie zijn daarin nog niet meegenomen.

Methode VN

De berekeningen zijn uitgevoerd op basis van een methode die in 2014 is ontwikkeld door de wereldvoedselorganisatie van de VN. Daaruit blijkt dat bij niet-biologische peren in Argentinië 3.144 euro per hectare per jaar aan verborgen klimaatkosten zijn.

'De cijfers bewijzen ons punt: biologisch is niet te duur, maar gangbaar is te goedkoop', zegt Eosta-oprichter Volkers Engelsman.

Informatiekaartjes

Eosta/Nature & More gaat, samen met een groot aantal klanten, met informatiekaartjes de werkelijke kosten van gangbare groente en fruit zichtbaar te maken.

'Het belang van deze informatie is aanzienlijk, omdat we momenteel geen accuraat beeld krijgen van de werkelijke kosten van voedselproductie', zegt Engelsman.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer