Prijsschommelingen

Ik loop inmiddels al aardig wat jaren rond in de tuinbouw. Eerst bij vader in het bedrijf wat klusjes tot het moment dat ik besloot dat het ook mijn toekomst zou worden.

Stoppen met school en lekker de tuin in. Dus inmiddels heb ik dik dertig jaar ervaring.

Telkens als je denkt iets van de (paprika)markt te snappen, loopt het weer helemaal anders. Geen jaar is hetzelfde of verloopt volgens hetzelfde prijspatroon als het vorige. Vaak is het ook volkomen ongrijpbaar waarom de prijs omhoog gaat of omlaag.

Vraag en aanbod

Heel vroeger, toen ik met pa wel eens mee mocht naar de veiling, ging het voor een belangrijk deel nog om het spel van vraag en aanbod.

Alhoewel ik me nog wel kan herinneren dat mijn vader op de terugweg verklapte dat hij ook niet wist waarom onze producten ineens niets meer waard waren.

Mistiger

Tegenwoordig is het alleen maar mistiger geworden. Natuurlijk is vraag en aanbod nog wel een factor, maar steeds meer is het de emotie die regeert.

Vaak zien we dat in één keer (bijna) alle producten weinig waard zijn en dat als de vraag weer opkomt, al deze producten ineens weer in trek zijn en de prijzen oplopen.

Baksteen

Bijkomend nadeel is dat de prijzen altijd langzaam oplopen, maar steeds als een baksteen in elkaar storten. Daar hebben we mee leren leven in de afgelopen 35 jaar. Ik zou toch graag een keer de vinger erachter krijgen wat de reden is van de prijsschommelingen.

Als er in een mensenmassa iemand begint te rennen, komt ineens iedereen in beweging. Niet omdat ze weten wat er aan de hand is, maar omdat iedereen het doet. Als iedereen stilzit en vooral niet beweegt, blijft de massa ook stilzitten.

Leven

Komt er weer leven in de markt doordat er een speler in beweging komt, is dat dan genoeg om de hele sector weer aan te slingeren? Zoiets moet het wel zijn, want niet alle producten hebben op hetzelfde moment minder aanvoer.

En dan nog het fenomeen de vraag. Dat is ook nog een grote onbekende. Er is meer vraag, hoor je dan, of er is geen vraag, tja... Hoe kunnen wij als producenten dan zorgen dat die vraag er is en blijft? Hebben we daar enige invloed op?

Berusten

Of zullen we moeten berusten in het feit dat ik al 35 jaar, en anderen al veel langer, niet altijd een reële vergoeding krijgen voor onze gezonde producten? Dat is de vraag.

Bekijk meer over:

Lees ook

Doping
Doping 09-03-2016

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer