Cultivator en schijveneg gaan ploegen

De cultivator en de schijveneg groeien qua resultaat meer naar elkaar toe, zo blijkt uit Duits onderzoek. De machines bewerken de grond steeds intensiever, waardoor het effect steeds meer lijkt op ploegen.

Cultivator+en+schijveneg+gaan+ploegen
© Nieuwe Oogst

De Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG) heeft dit voorjaar onderzocht hoe akkerbouwers hun grond bewerken. Aan het onderzoek hebben 274 boeren deelgenomen met gemiddeld 244 hectare per bedrijf.

Bij de cultivatoren zijn Lemken (20 procent), Köckerling (17 procent) en Horsch (15 procent) de drie grote merken. De werkbreedte van de cultivator is gemiddeld 3,7 meter.

Balken en tanden

Er is een trend naar cultivatoren met meerdere balken en dus meer tanden. Dat geeft aan dat boeren de grond intensiever willen bewerken dan enkele jaren geleden.

Uit het onderzoek blijkt dat de cultivator en de schijveneg qua ontwikkeling naar elkaar toe groeien. Bij een intensieve menging is de cultivator steeds meer een alternatief voor het ploegen.

Schijveneg

Bij de schijveneg kiezen akkerbouwers op dit moment steeds vaker voor grotere schijven, waardoor het mogelijk is om de grond dieper te bewerken. In zekere zin gaat de machine meer concurreren met de cultivator.

Bij de schijveneggen zijn de belangrijkste producenten Amazone (13 procent), Lemken (12 procent) en Horsch (9 procent).

Werkbreedte

In het onderzoek was de gemiddelde werkbreedte 4,40 meter. In combinatie met een hogere rijsnelheid geeft dat een grotere capaciteit dan de cultivator.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer