Meer lucht rond Ommerschans

De meeste boeren in het gebied Ommerschans bij Balkbrug en Vinkenbuurt lijken geen hinder te ondervinden van een eventuele aanwijzing tot Unesco Werelderfgoed. Zekerheid is er echter pas als later dit jaar het aangepaste bestemmingsplan wordt behandeld.

De gevolgen van de eventuele aanwijzing van Ommerschans zijn verwoord in een convenant tussen gemeente Ommen, de afdelingen Hardenberg en Ommen van LTO Noord en de dorpsbelangenverenigingen van Balkbrug, Vinkenbuurt en Ommerschans.

Dat convenant werd mogelijk nu uit een onderzoeksrapport blijkt dat de landbouwbedrijven rond de potentiële werelderfgoedlocatie niet onder het beschermd dorpsgezicht vallen.

Geruststelling

Volgens voorzitter Gerrie Kleene van LTO Noord Hardenberg is de toezegging binnen dat aan de agrarische bedrijven in het landbouwontwikkelingsgebied geen nadere eisen worden opgelegd. 'Een hele geruststelling. Het betekent dat wij als landbouw ook bij een aanwijzing tot werelderfgoed gewoon verder kunnen met bedrijfsontwikkeling.'

De enige boeren die wel te maken krijgen met beperkingen, zijn de zes agrarische bedrijven in de dorpskern rond Ommerschans zelf. 'Zij kennen al een regime als beschermd dorpsgezicht, maar ook voor hen komen er geen verdere beperkingen bovenop', weet Kleene. Buiten de bedrijven in het kerngebied ging het om veertig agrarische bedrijven waarvoor de dreiging dus nu lijkt te zijn geweken.

2018

De voormalige Kolonie van Weldadigheid Ommerschans komt mogelijk in 2018 samen met de andere kolonies in Frederiksoord/Wilhelminaoord, Boschoord, Willemsoord en Veenhuizen op de lijst van Unesco Werelderfgoed te staan. Ook de kolonies in Wortel en Merksplas in België horen daarbij.

De kolonies dienden begin negentiende eeuw voor de opvang van behoeftigen uit de rest van Nederland. Gezinnen kregen er de kans om een eigen boerenbedrijf op te zetten.

Andere kolonies

Hoe het afloopt met de bedrijven in de andere voormalige koloniegebieden in Noord-Nederland is nog niet te zeggen. 'We zijn nog in overleg', verklaart voorzitter Sander Pereboom van LTO Noord Steenwijkerland.

Ook in de omschrijving van het gebied rond Willemsoord, Wilhelminaoord en Frederiksoord staat dat de voormalige ontginningen met doorzichten en de typerende rechthoekige lanenstructuur behouden moeten blijven.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer