Bedrijf op kaart zetten bij gemeente

Het concept Verbindingstuin van ZLTO is een nieuwe, interessante manier om de band tussen zorgboerderijen en maatschappij nog verder te verstevigen.

Bedrijf+op+kaart+zetten+bij+gemeente
© Wim Hollemans

'De bedoeling van Verbindingstuinen is meer aanbod met een maatschappelijke doelstelling te genereren op zorgboerderijen. Nieuwe activiteiten en nieuwe doelgroepen door de aanleg van een tuin', zegt Riene Huijbers, projectleider multifunctionele landbouw bij ZLTO.

'Inmiddels hebben drie ondernemers belangstelling en zijn we in de opstartfase waarin we ideeën ontwikkelen. Dat kan een verbintenis met een voedselbank zijn, maar ook bijvoorbeeld een pluktuin voor consumenten of koken met je eigen producten voor de gemeenschap.'

Wmo

Sinds gemeenten verantwoordelijk zijn voor het zorgbeleid op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), is het zaak voor zorgboeren om goed zichtbaar te zijn voor de gemeenten. Een groter aanbod activiteiten op het bedrijf helpt daarbij.

Daarnaast biedt de nieuwe Participatiewet aanknopingspunten. De overheid wil daarmee meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen. Daarvoor zijn loonkostensubsidies in het leven geroepen.

Leer-werktraject

'Met een verbindingstuin creëer je meer werkplekken op het bedrijf, waardoor je mensen een leer-werktraject kunt bieden. Producten uit die tuin, of bijvoorbeeld een kippenstal, kunnen hun weg vinden via boerderijverkoop of maaltijden die je bereidt voor ouderen in de buurt of voor vrijwilligers die op het bedrijf werken. Ook levering aan de voedselbank is een mogelijkheid', vertelt Huijbers.

Voor de Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant (LIB) is het aspect van arbeidsparticipatie een reden om Verbindingstuinen te subsidiëren.

Dubbelslagen

Het project verkeert nog in de fase van ideevorming. De initiatiefnemers hebben daarbij oog voor dubbelslagen. Zo is het een interessante invulling om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zinvol werk te laten doen op de boerderij en de producten ten goede te laten komen aan een voedselbank.

In het ZLTO-gebied zijn zo'n 190 zorgboerderijen. Een paar bedienen op individuele basis een voedselbank. Veel mensen die van de voedselbank afhankelijk zijn, krijgen weinig verse groenten en fruit binnen omdat de voedselpakketten waarvan ze afhankelijk zijn, samengesteld worden uit schenkingen.

Creativiteit

Uit de eerste gesprekken met ondernemers is al gebleken dat invulling van een Verbindingstuin creativiteit vergt op financieel gebied. 'De vraag is wat het verdienmodel kan zijn, als je producten weggeeft aan een voedselbank', zegt Huijbers.

'Dat zit dan niet in de opbrengst van de producten, maar in de goodwill. Het is belangrijk je bedrijf op de kaart te zetten, nu de gemeenten over de zorgbudgetten gaan. We zien een Verbindingstuin als een duidelijke kans.'

Meedenken

Angeline en Barton Arnts van Ooijs Mooijs in Ooij, Bernadette van den Akker van De Locatie in Vlijmen en Chantalle Reijrink-Raijmakers van De Wederloop in Diessen denken mee over de invulling van Verbindingstuinen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer