Ronde vorm van PigPlaza geeft varkens rust

Varkens op een andere, rustigere manier huisvesten. Dat is het basisidee waarmee Arno en Emil Cornelissen aan de slag zijn gegaan.

Ronde+vorm+van+PigPlaza+geeft+varkens+rust
© De Snuitgeverij

Hun familiebedrijf heeft meerdere vestigingen in Noord-Brabant en Limburg. Samen met diverse partners ontwikkelden de broers het bijzondere concept van PigPlaza.

Nadat Emil Cornelissen bij een gewenste uitbreiding van het bedrijf door de wethouder van gemeente Sint Anthonis de eerste ontwerpen van Varkansen zag (een stal van de toekomst van Wageningen UR), raakte hij meer en meer enthousiast om varkens op een andere manier te gaan huisvesten en nodigde hij anderen uit om mee te denken, van installatiebedrijf tot veearts.

Dit leidde tot een ronde stal. Door luchtreiniging aan de bron ontstaat een beter stalklimaat met een lager energieverbruik. Verder wordt energie geproduceerd uit zon, wind en vergisting van mest.
'Die ronde vorm heeft onder meer te maken met het dierenwelzijn', vertelt Raymond Derks, adviseur omgeving namens partnerorganisatie ZLTO.

'Het dier groeit als het ware naar buiten. Naarmate hij groter wordt, heeft hij behoefte aan meer leefruimte. De ronde stallen gaan mooi op in de natuurlijke glooiing van het landschap. Later ontstond het idee voor een 'middenschip' waar de belangrijkste activiteiten plaatsvinden, wat naar de omgeving toe voor een rustiger uitstraling zorgt.'

Vreemd kapitaal

Alle vergunningen zijn binnen, maar de financiering moet nog worden afgerond. 'Banken zijn voorzichtig met investeren en kijken naar kengetallen uit het verleden. Dit is een geheel nieuw concept. Maar met vreemd kapitaal en eigen vermogen zijn we al een heel eind.'

Een mooie opsteker is het succes van de proefstal in Rijkevoort, die onverwacht hoge resultaten vertoont qua groei van de dieren en ook op het gebied van welzijnskenmerken hoog scoort. 'De familie Cornelissen kende de eigen varkens niet meer terug', vertelt Derks.

PigPlaza moet uiteindelijk energieneutraal zijn. 'Wat we nog aan energie nodig hebben, willen we afdekken met zonnepanelen. Er is geïnvesteerd in natuurlijke ventilatie; een revolutionair ventilatiesysteem maakt gebruik van overdruk en constante ventilatiehoeveelheden. Zo wordt voorkomen dat er veel energie nodig is.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer