Knechten, meiden en zzp'ers

Als er iets is wat als een rode draad bij bijna alle agrarische bedrijven door de onderneming loopt, is het wel de arbeidsvoorziening.

Knechten%2C+meiden+en+zzp%27ers
© Ulco Wesselink

We weten al van vroegere tijden dat boeren werkten met eigen gezinskrachten en vaak ook nog knechten en meiden. Dit alles om het vele werk toch nog enigszins op tijd klaar te krijgen. Na de oorlog werden veel van deze handen vervangen door machines en agrarische medewerkers.

Ondanks deze ontwikkeling wordt er anno 2016 nog steeds gesproken over het agrarisch ondernemerschap: het is niet zozeer het hebben van een baan of werk, maar het is veeleer een levenswijze.

Wereldmarktprijzen

Gelukkig merken we dat we door de open wereldhandel veel van onze fantastische producten kunnen afzetten tegen wereldmarktprijzen. Helaas zien we ook dat daardoor maar al te vaak onze gemaakte kosten niet worden uitbetaald.

Een belangrijk onderdeel daarbij zijn de vergoedingen voor de (eigen) arbeid. Het werk moet echter worden gedaan en de kosten vergoed. Dus zoeken we voortdurend naar mogelijkheden om arbeid te vervangen en het zo goedkoop mogelijk te maken.

AB

Bij vervanging wegens ziekte en productiearbeid hebben we gelukkig in Nederland een goede organisatie die daarvoor in het leven is geroepen: de huidige AB-organisatie. Ik zeg zelf altijd maar: het is de goedkoopste verzekering als het gaat om arbeidsvervanging bij ziekte. Daarbij is het de bekendste organisatie voor bedrijven waar extra arbeid wordt gevraagd.

Laat nu net onze huidige directeur en oprichter van AB Midden Nederland afscheid nemen, Wim Duizer. Hartelijk dank voor je vele jaren trouwe inzet voor boeren en tuinders. In Wim Schipper denken we een waardige opvolger te hebben. Wim, welkom.

Schaalvergroting

Staat de wereld dan verder stil? Nee dus, want ondanks de wetgeving in Nederland (Europa) of zelfs provincies, gaan schaalvergroting en verbreding door. Daarbij worden ook weer passende oplossingen gevonden, onder andere door de robotisering bij de melkveehouderij of de inzet van vrijwilligers, studenten, zzp'ers of de AB-organisaties.

Bij dit alles is zeker een waarschuwing op zijn plaats, als je het hebt over de zpp'ers. Laat u vooral goed informeren om te voorkomen dat er later forse naheffingen op de deurmat vallen, omdat de zzp'er in de nieuwe wetgeving mogelijk als nieuwe werknemer van het bedrijf kan worden gezien.
Dus laten we ook hierbij elkaar helpen, want werk is werk en waar werk is moet het worden uitgevoerd. Succes daarmee.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer