'Kleuter leert spelenderwijs rekenen met kuubskist'

Tulpenteler Sandra Munster uit Slootdorp heeft samen met de KAVB en Greenport Noord-Holland Noord lesmateriaal ontwikkeld voor kleuters over de bloembollenteelt.

Waarom komt u met lesmateriaal over de bollensector voor kleuters?

'Daar waar in de dierlijke sectoren veel informatie voorhanden is, is dat in de bloembollensector nog niet het geval. Enkele jaren terug is daarom het prentenboek Koe en Tulpie ontwikkeld.
'Het boek beschrijft de groei en bloei van een tulp, hoe een koe een tulpenbol plant en wacht totdat de knop in het voorjaar openspringt.
'Het lesmateriaal voor de groepen 1 tot en met 3 van de basisscholen is een aanvulling op het prentenboekje. Het bevat een docentenhandleiding, werkbladen, knutselopdrachten en taal- en rekenspelletjes.
'Daarnaast kunnen de scholen schootboeken van Koe en Tulpie en tulpenbollen voor de schooltuin bestellen. Daardoor en door financiële steun van de KAVB kunnen scholen het lespakket gratis downloaden.'

Wat moeten de kinderen volgens u over de bloembollensector weten?

'We vinden het belangrijk dat kinderen het verschil tussen knollen als een aardappel en bollen als een ui en tulpenbol weten. Bovendien willen wij de verschillende groeistadia onder de aandacht brengen. We hopen daarom dat scholen worden gemotiveerd om bollen te planten in de schooltuin en kinderen zo het groeiproces kunnen volgen.
'Regelmatig komt op ons bollenbedrijf een kleuterklas. Een stapel kuubskisten lijkt voor hen op blokken bouwen. Zo leer je kinderen spelenderwijs rekenen en weten ze wat een kuubskist is.'

Hoe reageren de scholen?

'Scholen, maar ook kinderdagverblijven en buitenschoolse opvangen zijn heel enthousiast. Ik heb drieduizend scholen in Noord-Holland, Friesland, Groningen en Flevoland aangeschreven. Maar uit het hele land komen bestellingen voor de boekjes dankzij sociale media. Wekelijks verstuur ik zo'n dertig pakketjes.'

Waarom heeft de tulp zo veel promotie nodig?

'Het feit dat docenten nu ook al bollen willen bestellen, terwijl het niet de tijd is om bollen te planten, bewijst hoe broodnodig educatie over bloembollen is. De tulp is een heel gewilde bloem in Nederland, maar ook de goedkoopste in de bloemenstal.
'We moeten er als sector voor zorgen dat de bollenteelt in een positief daglicht komt. Dat begint al bij de allerkleinsten. Het gratis lesmateriaal is daarom een mooie geste van de bollensector.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer