Proef met precisiebekalking in Koekange

Veehouders van graslandstudieclub Koekange – Ruinerwold en milieusamenwerkingsverband 't Riestland beproeven precisiebekalking op grasland.

Beiden vragen zich af of het mogelijk is om meer opbrengst te halen van het land door kalk en mest beter te benutten.

Met de huidige technologische ontwikkelingen, zoals het gebruik van drones en bodemscans, kunnen boeren inmiddels heel gedetailleerde informatie krijgen over het land.

Verspilling

In de akkerbouw wordt al langer gebruik gemaakt van deze technologie om hogere rendementen te krijgen en verspilling tegen te gaan.

Afgelopen jaar zijn veehouders in samenwerking met Gebiedscoöperatie Zuidwest Drenthe en studenten van AOC Terra een project gestart met als doel efficiënter ruwvoer te telen.

Milieubelasting

Zo treedt er minder verlies op en wordt de milieubelasting lager. Vooral in en om het kwetsbare Reestdal in Zuidwest-Drenthe is dit een grote uitdaging om de bodemerosie zo gering mogelijk te houden.

Maandag werd in Koekange plaatsspecifiek een bekalking uitgevoerd aan de hand van een taakkaart.

Verisscan

Deze kaart is afgelopen jaar gemaakt met een Verisscan. Voorheen waren er standaard adviezen voor het strooien van kalk, maar uit de Verisscan bleek dat er veel verschillen bestaan binnen een perceel.

Daar werd tot op heden helemaal geen rekening mee gehouden, stelt Jan van Goor van gebiedscoöperatie Zuidwest-Drenthe vast. 'De pH-waarde kan binnen een perceel zelfs variëren van 6,8 tot 4,2. Een te lage pH waarde kan leiden tot wel 25 procent minder opbrengst.'

Zinloos

Maar kalk strooien op een gedeelte van het perceel waar de pH al 6 of hoger is, is eigenlijk zinloos. Als de pH 4,2 is, brengt de boer met een standaard bemesting nog te weinig kalk naar de bodem.

'Plaatsspecifiek bekalken is dus een uitstekende en duurzame methode om je bodem en de gewasopbrengsten te optimaliseren', stelt Van Goor.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer