'We strijden samen voor onze kalveren'

Meer dan tweehonderd boerinnen uit het hele land kwamen dinsdag naar Den Haag om politici en burgers te overtuigen van hun 'kalverliefde'. Na alle aandacht voor het standpunt van de Partij voor de Dieren stond nu de visie van de veehouders in de schijnwerpers. 'We hebben ons statement afgegeven.'

'Ongelooflijk, dat we met zoveel boerinnen bij de Tweede Kamer hebben gestaan en samen hebben gestreden voor onze kalveren. Echt geweldig.' Karin van der Toorn, boerin in het Overijsselse Olst, straalt tevredenheid uit. De actie #Kalverliefde, waarvan ze een van de initiatiefnemers is, beheerste begin deze week het nieuws in Nederland. Radio, televisie, kranten en sociale media berichtten over de liefde van de boerinnen voor hun kalveren en over de publieksvriendelijke actie in Den Haag.
Het doel van de actie was simpel, aldus Van der Toorn. 'We willen dat de motie over het kalf bij de koe van tafel gaat.' Zover is het nog niet, maar de boodschap vanuit de praktijk is overgekomen. Het meeste begrip toonden Kamerleden als Jaco Geurts (CDA), Carla Dik-Faber (ChristenUnie) en Elbert Dijkgraaf (SGP), die in januari al tegen de omstreden motie stemden.

Voorstemmers

'Maar van de fracties die voor stemden, hebben we ook verschillende leden gesproken. Dat was nuttig', oordeelt Van der Toorn.
De Partij voor de Dieren (PvdD) laat zich door #Kalverliefde overigens niet op andere gedachten brengen. 'Het is goed dat de boerinnen hebben laten horen wat ze ervan vinden, maar dat wisten we eigenlijk al', reageert fractievoorzitter Marianne Thieme.
Zij benadrukt dat het gaat om een andere bedrijfsvoering. 'We horen argumenten als stallen die er niet op zijn toegerust en kalveren die in de wei ontsnappen. Dat zijn allemaal dingen die aangepast kunnen worden.'
Thieme voegt eraan toe dat de boeren de vereiste investeringen wel terug moeten kunnen verdienen. Dat kan volgens haar door over te stappen van 'bulkproductie' naar 'kwaliteitsproducten waar een eerlijke prijs voor wordt betaald.'
De komst van meer dan tweehonderd boerinnen naar Den Haag is voor de PvdD geen reden voor een andere koers. Thieme laat daar geen twijfel over bestaan. 'De Tweede Kamer heeft gezegd dat het kabinet met een plan van aanpak moet komen en daar wachten we op.'
Van der Toorn erkent dat het lastig is om de PvdD te beïnvloeden. 'Het blijft een welles-nietesdiscussie. Maar ik vind het ontzettend jammer dat de PvdD dingen verkondigt die niet waar zijn.'
Dat ligt niet aan de inspanningen van de boerinnen. 'We hebben ze al vaak uitgenodigd om op ons bedrijf te komen praten, maar daar gaan ze nooit op in. Jammer, want zo kom je samen niet verder.'
De argumenten van de onderneemsters werden op het Plein in Den Haag duidelijk verwoord door Agnes de Boer uit het Groningse Leens. De jonge boerin vertelde hoe ze samen met haar moeder besloot om op hun biologische melkveehouderij de kalfjes na de geboorte bij de koeien te laten. Twee jaar lang staken ze er al hun energie in, maar uiteindelijk moesten ze concluderen dat het niet ging. Het leidde zelfs tot dode kalveren.

Aan denken gezet

De aanwezige Kamerleden waren een en al oor voor het relaas van De Boer. Zelf heeft ze de indruk dat een deel van de parlementariërs die de motie van Thieme steunden, er door aan het denken is gezet. 'Ze zullen zich toch afvragen wat de argumenten zijn van zoveel boerinnen die zeggen: 'Dit kan niet.' Ik hoop dat het ertoe leidt dat ze van mening veranderen.'
Het uiteindelijke effect van de demonstratie zal de komende tijd duidelijk worden. 'Maar hoe dan ook, we hebben vanuit de sector een statement afgegeven: hier staan we en we zijn het er niet mee eens.' De Boer benadrukt dat het de ondernemers uiteindelijk gaat om keuzevrijheid. 'Iedereen die de kalfjes bij de koe wil houden, moet dat vooral doen. Maar iedereen die het niet wil, moet daartoe ook de keuze hebben.'

Jan van Liere en Peter Smit

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  55 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer