'Geschiedenis is af te lezen in het landschap'

Het boek 'Gelderse verhalen van boeren, burgers en buitenlui. 70 jaar plattelandsgeschiedenis' verschijnt over twee weken. Stichting Landschapsbeheer Gelderland is een van de initiatiefnemers en samenstellers van het boek. Directeur Arjan Vriend geeft een toelichting.

Waarom heeft Stichting Landschapsbeheer Gelderland samen met Erfgoed Gelderland dit boek gemaakt?

'Het boek is een mooie manier om het landschap tot leven te brengen. Het landschap is niet alleen een plek voor de natuur, maar ook een plek waar je de geschiedenis kunt aflezen. Denk aan geriefbosjes of rijen met knotwilgen.
'Geen van die landschapselementen is er zonder reden gekomen. Ook vroeger was de indeling van boerenerven al gebaseerd op functionaliteit.
'We vinden het belangrijk dat de verhalen en de kennis hierover niet verloren gaan.'

Wat staat er in het boek?

'Het boek is een bundeling van 24 persoonlijke portretten. Ze geven een rijk beeld van de geschiedenis van het Gelderse platteland. De portretten zijn vastgelegd door vrijwilligers die deel uitmaken van de Werkgroep Oral History Gelderland. Deze werkgroep is ontstaan uit een samenwerking tussen Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Erfgoed Gelderland.
'Werkgroepleden gingen met veel enthousiasme de paden op, de lanen in. Van Culemborg tot Winterswijk en van Ederveen tot Zelhem. Ze interviewden de Gelderse plattelandsbewoners die er de afgelopen 70 jaar woonden en werkten.'

Moeten we terug naar het landschap van vroeger?

'Het boek roept daar niet toe op. Dat is ook niet wat we willen bij Landschapsbeheer Gelderland. Wel vinden we respect voor het landschap belangrijk. Daar kan dit boek aan bijdragen. Het is de geschiedenis die zorgt dat mensen zich verbonden voelen met het landschap. Ook hoop ik dat het boek een inspiratiebron voor de toekomst van het landschap in Gelderland kan zijn.'

Voor wie is het boek gemaakt?

'Voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis en voor liefhebbers van het landschap. Ook voor toeristen kan dit boek een mooi aandenken zijn aan hun bezoek aan Gelderland. Uiteraard is het ook voor boeren en tuinders een mooi boek dat hun iets kan vertellen over het leven van hun ouders, grootouders en soms ook overgrootouders.
'Stichting Landschapsbeheer Gelderland heeft geen commercieel belang bij het boek. Wat we met het boek vooral graag willen, is recht doen aan 70 jaar geschiedenis van het Gelderse platteland.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer