EC: mestregels in alle landen gelijk

De Europese Commissie wil de regels voor meststoffen uit afval en dierlijke mest in alle landen gelijk stellen. LTO Nederland is positief, maar hoopt dat het mineralenconcentraat als kunstmestvervanger kan worden ingezet.

EC%3A+mestregels+in+alle+landen+gelijk
© TW Europa1

De Europese Commissie presenteerde haar voorstel donderdag om tot een circulaire economie in de Europese Unie te komen. Het voorstel wordt nog behandeld door het Europees Parlement en de Europese Raad.

De Europese Commissie komt met een voorstel 'die de toegang van organische en op afval gebaseerde meststoffen tot de interne markt van de EU aanzienlijk zal vergemakkelijken, waardoor voorwaarden worden gecreëerd die gelijk zijn aan die voor traditionele, niet-organische meststoffen.' De erkenning van mineralenconcentraat als kunstmestvervanger, wordt daarbij nog expliciet genoemd.

Stevig en samenhangend

Hans Huijbers, LTO-bestuurder Duurzaam ondernemen, beoordeelt het voorstel van de Europese Commissie voor de behandeling van organische meststoffen als ‘een stevig, samenhangend stelsel.’

'De paraplu ziet er goed uit, maar de verdere uitwerking brengt zeker nog risico’s met zich mee'. Huijbers sluit niet uit dat sommige lidstaten ‘stokken in het wiel’ steken. LTO zal er ‘kort op zitten’ zodat er voor Nederland een goed bruikbare regeling uit komt.

Marktkansen

Het voorstel van de Europese Comissie moet nieuwe marktkansen scheppen voor innovatieve ondernemingen, terwijl tegelijkertijd de afvalproductie, het energieverbruik en de schade aan het milieu worden beperkt.

Vicevoorzitter van de Commissie Jyrki Katainen: 'Momenteel wordt slechts een zeer klein deel van de in de vorm van bioafval overvloedig aanwezige hulpbronnen omgezet in waardevolle bemestingsproducten.'

'Onze boeren gebruiken nu meststoffen die zijn vervaardigd met behulp van ingevoerde hulpbronnen of energie-intensieve processen, terwijl ons bedrijfsleven dit bioafval ten nutte zou kunnen maken als gerecycleerde nutriënten. Deze verordening helpt ons om van problemen kansen te maken voor boeren en bedrijven.'

Lang traject

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) stelt in zijn fosfaatbrief van 3 maart zich in te zetten het mineralenconcentraat als kunstmestvervanger. Dat moet dan voor de volgende derogatieperiode zijn geregeld.

‘Het wetgevingstraject duurt helaas vele maanden’, reageert Bas Belder (SGP). ‘Ik wil dat er eerder groen licht is voor deze uitstekende innovatie die volledig past binnen een circulaire economie.’

Vol inzetten

Wat Jan Huitema (VVD) betreft kan Nederland hierop al vooruitlopen. ‘Maar daar is een akkoord voor nodig vanuit Brussel en dan moet je de huidige derogatie openbreken. Nederland moet in Brussel vol inzetten op de erkenning van mineralenconcentraat. Ik doe dit vanuit het Europees Parlement.’

Volgens Annie Schreijer (CDA) mag het mineralenconcentraat al geproduceerd worden. ‘Alleen staat de Nitraatrichtlijn niet toe dat mineralenconcentraat als kunstmestvervanger wordt gebruikt boven op de gebruiksnorm van 170 kilo stikstof per hectare voor dierlijke mest.’

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer