'Voedingseducatie onmisbaar'

Na Smaaklessen zijn kinderen van plan om gezonder te gaan eten. Om een echte gedragsverandering teweeg te brengen, is een omgeving nodig die gezond eetgedrag stimuleert. Dat blijkt uit onderzoek van Marieke Battjes-Fries die hierop vrijdag promoveerde aan Wageningen UR. Ze reageert op drie stellingen.

1Voedingseducatie moet verplicht worden voor alle basisscholen.

'Als je niet wilt dat kinderen vervreemd raken van hun eten, is het aan te raden om voedingseducatie te verplichten en moeten scholen daar dan ook echt de tijd voor krijgen. Net als taal en rekenen moet je gezond, duurzaam eten leren. Voedingseducatie is daarom onmisbaar.
'Maar op scholen voedseleducatie verplicht stellen gaat niet zomaar. Het rooster van de scholen is al heel vol. Uit onderzoek blijkt dat leerkrachten ongeveer 8 uur aan voedseleducatie besteden, vaak over vakken als biologie en natuur verspreid.
'Smaaklessen werd in 2006 ontwikkeld door het Voedingscentrum en Wageningen UR voor groep 1 tot en met 8 van de basisscholen. Wat opvalt is dat van buiten de basisschool ook behoefte is aan voedseleducatie. Zo vragen ook buitenschoolse opvangen de lespakketten aan.'

2Voedingseducatie alleen kan niet tot gedragsverandering leiden.

'Smaaklessen heeft als doel om kinderen een bewuste keuze te laten maken. Zo kunnen de kinderen de verleiding van reclames hopelijk eerder weerstaan. Smaaklessen wil kinderen vooral laten ervaren dat gezond eten lekker en leuk is in plaats van met het vingertje te wijzen naar wat niet zo gezond is.
'Om een daadwerkelijke gedragsverandering teweeg te brengen, is daarom een omgeving nodig die gezond eetgedrag op langere termijn stimuleert. Ik pleit voor een meerjarenaanpak die zich niet alleen richt op school, maar ook op de thuisomgeving van kinderen, de ouders, de sportclub, de wijk.
'Het is een ontzettend grote kluif om dat te bereiken. Uiteindelijk gaat het om de langere termijn. Het kind wordt straks volwassen. En wij hopen dat de volwassen generatie anders gaat kiezen dan de huidige.'

3Boeren moeten een grotere rol spelen bij voedingseducatie.

'De uitbouw van boerderijeducatie is veelbelovend. Boeren kunnen de bereidheid onder kinderen om producten te proeven vergroten. Dat is een goede methode om de kinderen gezond eten meer te laten waarderen. Daarom wil ik ook nog graag onderzoek doen naar de meerwaarde van boerderijeducatie.
'Vaak is het contact tussen school en agrarisch bedrijf blijvend. Als het contact eenmaal is gelegd, vloeit er dikwijls een terugkerend uitstapje uit voort. Dat levert ook winst op voor de boerderij.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer