Teler test gps-bietenzaaier

Akkerbouwer Hendrik Luth uit Wedde en een mechanisatiebedrijf in de provincie Groningen hebben een nieuwe 12-rijige bietenzaaimachine ontwikkeld. Dubbele gps moet het zaaien in de rijen aansturen en tegelijk de tussenafstand van de planten in de rij.

Wanneer de bieten met deze machine zijn gezaaid, is het mogelijk om alle vervolgbewerkingen binnen de rijen uit te voeren. Denk aan spuiten en schoffelen, ook met 24-rijige machines. Zo is te besparen op middelengebruik. Daarnaast bevordert het de homogeniteit van het gewas.
De machine zaait op een rijafstand van 50 centimeter. Door de gps-aansturing kunnen de zaai-elementen op 2,5 centimeter nauwkeurig zowel op de rijen als in lijnen haaks op de rijen zaaien. Dit maakt zaaien in vierkant- of ruitverband mogelijk. De zaaiafstand in de rij is te variëren, bijvoorbeeld afhankelijk van de kwaliteit van de grond.
Het idee van de bietenzaaimachine is afkomstig van akkerbouwer Luth uit Oost-Groningen, machinefabrikant Kverneland en Otto Bakthuis Mechanisatie in Musselkanaal. Het mechanisatiebedrijf heeft de zaaimachine voorzien van gps-apparatuur.

Investeren

In 2014 introduceerde Luth al een gps-gestuurde 24-rijige rijenspuit in bieten, waarmee hij vorig jaar heeft gewerkt. De akkerbouwer wil verder gaan met het reduceren van het middelengebruik en investeren in een vierkant gps-gestuurde bietenzaaimachine.
'Bij de zaaimachine combineren we bestaande technieken en borduren daarop verder', vertelt Luth. 'Het is een vervolg op de rijenspuit en in hetzelfde gewas. In welke mate we het middelengebruik kunnen verminderen moet in de praktijk blijken. Het hangt onder andere af van de soort onkruiden.'
De akkerbouwer zal met de zaaimachine testen uitvoeren op verschillende grondsoorten en onder verschillende omstandigheden. 'Er zijn mensen die zich afvragen of de voordelen van de zaaimachine wel opwegen tegen de kosten van de investering. Daar maak ik mij niet zo druk over. Daar kom je pas achter als je de machine in de praktijk gebruikt. En wie weet komt er qua techniek nog wel iets anders achter vandaan.'
Via het vervolg op het praktijknetwerk 'Samen de helft minder spuiten' zijn er diverse deskundigen van Wageningen UR en PPO bij dit project betrokken. Daarnaast ook de stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA), MBO Terra Groningen en Drenthe en deskundigen van het waterschap.
De kosten zijn begroot op 95.000 euro, inclusief btw. De provincie Groningen steunt het project met een bedrag van 20.000 euro.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  55 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer