In beeld

Na een opiniestuk in dagblad Trouw op 14 september vorig jaar waagde ik een nieuwe poging in BN De Stem. Deze versie werd bijna honderd keer geretweet en ruim tienduizend keer bekeken op Twitter.

In+beeld
© Fotopersburo Busink

De strekking was ongeveer als volgt: het is jammer dat je in diverse mainstream media, zoals kranten en televisieprogramma's als Pauw en De Wereld Draait Door, niet hoort en leest dat landbouw een oplossing kan zijn.
Daar leeft nog het oude adagium dat landbouw een probleem is en praten ze over landbouw zonder landbouw. De media zoeken er de gewenste opportune gasten bij.

Waar gaat het mij om? Landelijke media-aandacht voor ons; landbouw als oplossing in plaats van probleem. Hans Huijbers en ik liepen samen met anderen in Noord-Frankrijk een etappe van de klimaatmars van Urgenda in aanloop naar de wereldklimaattop.

Landbouw en bosbouw kunnen als enige maatschappelijke sectoren CO2 binden via planten. De rest niet. Kritiek op landbouw door mensen die zelf alleen maar CO2 produceren, heeft iets brutaals. Zeker omdat in ons land al zeventien jaar gewassen verzuipen door weersextremen, door klimaatverandering, door geconsumeer.

Door CO2 via onder andere organisch stof te binden aan de bodem, groeien planten beter, floreert de biodiversiteit, kun je meer water bufferen en komt de voedselvoorziening niet in gevaar. Juist onderdosering van organische stof is de grootste sluipmoordenaar in de hele klimaattransitie.

Huijbers weet een boodschap te brengen. Er gebeurde iets bijzonders in Frankrijk. Sceptische mensen die zijn koolstofverhaal aanhoorden, zagen ineens een nieuwe oplossing; Landbouw! Ik zag het gebeuren. Het was zelfs een emotioneel moment, toen de lading van de boodschap tot me doordrong.

Huijbers is een man met een bredere visie. Dat verwachten sommigen niet van een boer. Blijkbaar zitten er dan wat vooroordelen in de weg, als ze zelf geen gezond logisch werkend boerenverstand hebben. Landbouw moet derhalve de maatschappelijke speler worden die het gewoon behoort te zijn, vanuit haar kracht en oude rentmeesterschap.

Ik wil Huijbers op televisie weleens gehakt zien maken van Peter R. de Vries of welke zichzelf overschattende betweter dan ook. Dat lijkt me amusant... en nodig.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer