Superboer: gamen met echt bedrijf

Een game met gegevens van het melkveebedrijf van René Vermunt in Etten-Leur, dat continu is te volgen via twee webcams. Deze maand gaat de game Superboer online.

Superboer%3A+gamen+met+echt+bedrijf
© Peter van Houweling

Melkveehouder René Vermunt klikt met de muis op het dak van zijn stal. Het dak verdwijnt, zodat hij in de stal kan kijken. Al zijn ruim zestig koeien staan erin, allemaal met een foto en allemaal met diverse gegevens erbij, zoals de leeftijd, de afkalfdatum, de 'realtime' melkproductie en grafiekjes zoals van het lactatieverloop.
De melkveehouder uit Etten-Leur laat het spel Superboer zien op zijn computer. Later deze maand gaat het online. Iedereen kan het dan spelen met de echte gegevens van het melkveebedrijf dat Vermunt samen heeft met zijn vrouw Margot. Alle gegevens over de koeien komen van de melkrobot in de stal. Elke nieuwe deelnemer krijgt eerst een filmpje te zien met een introductie van het bedrijf van Vermunt.
Het spel is gericht op burgers. Die worden meegenomen in de praktische bedrijfsvoering op een melkveebedrijf. Mensen die nooit op een boerenerf komen, kunnen zo thuis vanachter hun computer wegwijs raken op het melkveebedrijf.
Als ze het spel spelen, kunnen ze geld verdienen met het zo goed mogelijk raden van de melkproductie van koeien. Spelers starten met 3.000 doekoe's; dat is hun 'geld'. Daarmee kunnen ze koeien kopen. Een goedkope koe kost 1.000 doekoe's, een dure koe kost 3.000 doekoe's.
Vervolgens kunnen ze de melkproductie van die koe raden. Hoe dichter ze bij de werkelijke productie zitten, hoe meer doekoe's ze verdienen. Met de winst kunnen ze koeien erbij kopen. Ze kunnen ook de minder goede koeien weer verkopen.
'De gein is dat gebruikers zo bijvoorbeeld de curve van de melkproductie leren begrijpen', zegt Vermunt. 'Als dat lukt, hebben ze al heel veel geleerd.'

24 uur per dag live

Mensen die naar het spel gaan, kunnen ook de twee webcams bekijken. Eén filmt de melkrobot en één filmt de koeien met daarnaast de voergang. Beide webcams zenden 24 uur per dag live uit. Vermunt verwacht dat veel nieuwsgierige mensen vooral naar de site gaan om de webcams te bekijken. Bij hem hangt er geen webcam in de afkalfstal. 'Eventueel kunnen we een filmpje maken van het afkalven', oppert hij.
De veehouder vindt het niet erg dat iedereen met hem kan meekijken. Hij is eraan gewend om bezoekers zijn bedrijf te laten zien. Hij heeft ook een ontvangstruimte op het bedrijf, maar daar komen de laatste tijd minder gasten, nu zijn vrouw meer buitenshuis werkt.
'Ik houd wel van nieuwe dingen', zegt Vermunt. 'Het is gewoon een leuk spel, een geintje, dat een goede pr voor de melkveehouderij kan zijn. Ik vind het goed dat het publiek mee kan kijken op een melkveebedrijf om meer mensen te betrekken bij het wel en wee van de sector.'
Hij weet nog niet wat hij kan verwachten. 'Misschien willen mensen die het spel spelen het bedrijf ook graag in het echt eens komen bekijken.'
Via de webcam is het ook te zien als er iets misgaat. 'Dat klopt', reageert de veehouder. 'Ik zit daar niet zo moeilijk in. Het is zoals het is.'
Superboer is niet voor de echte gamers die een snel en technisch moeilijke game verwachten, zoals Hay Day. Die spellen zijn wereldwijd zeer populair. Superboer biedt vooral informatie over het reilen en zeilen van een melkveebedrijf. Daaraan is een spel toegevoegd.
Voorlopig gaat het spel voor een half jaar in de lucht. Het staat nog open wat er daarna mee gebeurt. Dat hangt onder andere af van het aantal mensen dat het spel speelt, en van nieuwe sponsors.
Vermunt ziet tal van mogelijkheden om het spel verder uit te bouwen, zoals een digitale nieuwsbrief met Superboer-nieuws voor gebruikers en filmpjes, bijvoorbeeld als de koeien naar buiten gaan. 'Je kunt het zover uitbreiden als je maar wilt. Dit is nog maar een eerste opzet.'
Donderdag 18 februari gaat Superboer echt van start. 'Ik moet op 17 februari nog wel even mijn koeien poetsen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer