Handen ineen voor schoon water

Het Hoogheemraadschap van Rijnland en de boomsierteeltsector in Boskoop willen aan de slag voor schoner water. De fundamenten liggen er, nu is het tijd om door te pakken met het Deltaplan Agrarisch Water.

Met een Deltaplan Agrarisch Water (DAW) is voor iedereen veel te winnen in de waterrijke en intensief gebruikte Greenport Regio Boskoop. Het DAW Boskoop werd afgelopen najaar op initiatief van LTO Noord afgesloten met als belangrijkste doel de oppervlaktewaterkwaliteit in het gebied te verbeteren en emissies van gewasbeschermingsmiddelen te verlagen.
De andere doelen zijn te komen tot een robuuster watersysteem, garantie voor zoetwater en het verbeteren van de bodemkwaliteit.
Het DAW wordt gedragen door het Hoogheemraadschap van Rijnland, Stichting Greenport Regio Boskoop, Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop, LTO Noord en DLV Plant (Delphy).
In het plan van aanpak zijn er de nodige mogelijke maatregelen beschreven, verdeeld naar zes thema's en verlopend van rijp naar groen.
De betrokkenen gaan van start met maatregelen die rijp zijn voor de praktijk en komen daarmee uit bij het thema 'Verminderen van emissie van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten'. De andere thema's zijn 'Voldoende zoetwater', 'Kwetsbaarheid peilbeheer verminderen', 'Herinrichting percelen', 'Baggeren' en 'Hergebruik stikstof en fosfaat uit bagger'.
Met het verminderen van emissie en gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten is de meeste ervaring opgedaan en hiervan verwachten de partners dan ook het meeste resultaat in nieuwe projecten.
De partners werken nu aan de projectaanvraag voor de POP3-gelden die zijn gelabeld voor waterkwaliteit in de agrarische sector. Het Hoogheemraadschap van Rijnland zal vervolgens cofinancieren.
Aafke Krol, adviseur waterkwaliteit bij het Hoogheemraadschap van Rijnland en secretaris Henk van der Smit van Stichting Belangenbehartiging Greenport Regio Boskoop lichten toe wat de regio te wachten staat.

Slootgerichte aanpak

Krol: 'Het DAW is gebaseerd op de fundamenten van eerdere samenwerking tussen het waterschap en de boomkwekerijsector in dit gebied ter verbetering van de waterkwaliteit. Het project 'Slootgerichte aanpak' met elf boomtelers in Berkenbroek is een goed voorbeeld.'
In Berkenbroek werden emissiechecks uitgevoerd via waterkwaliteitsmetingen op de bedrijven. De telers experimenteerden met biofilters en testten driftarme doppen en spuitstokken met een driftarme kegeldop. Ook zetten ze kleinere verpakkingen in om minder te morsen. Krol: 'Die maatregelen willen we uitrollen naar de hele greenport.'
Het effect van maatregelen is al snel heel groot het Boskoopse sierteeltgebied, dat zevenhonderd teeltbedrijven telt en veel watergangen en smalle percelen. Krol: 'Al beseffen we wel dat het praktisch moet blijven voor de ondernemers.'

Ingrijpend

Van der Smit: 'Het invoeren van een maatregel zoals de verbreding van de teeltvrije zone naar een meter was ingrijpend voor de telers. Die is tot op de centimeter bediscussieerd. Anderzijds hebben zij na de hevige buien en wateroverlast in de zomer van 2014 gemerkt hoe belangrijk samenwerking met het waterschap is. Daaruit zijn maatregelen gerold die vergelijkbare scenario's in de toekomst kunnen voorkomen.'
Het besef van nut en noodzaak is er, al blijft het gesprek met de achterban nodig, stelt hij.
Naast fysieke maatregelen, zoals investeringen in innovatie en modernisering van de bedrijven, komt er veel aandacht voor bewustwording via voorlichting en communicatie.
'Vaak vragen maatregelen maar een kleine inspanning, maar ze hebben geen prioriteit voor drukbezette ondernemers', verklaart Krol. Via trainingen, workshops, coaching en demonstraties moet dat veranderen.
Van der Smit: 'Een belangrijke rol is weggelegd voor de vijf teeltadviseurs van DLV Plant in dit gebied. Zij kunnen goed uitleggen aan ondernemers waarom maatregelen nodig zijn en hoe je ze toepast. Verder zullen bijeenkomsten als het kwekerscafé goed van pas komen.'
Krol: 'De adviseurs zijn goed thuis in de achterliggende ideeën over waterkwaliteit van zowel de greenport als van Rijnland. Ze kunnen het van beide kanten bekijken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer