Wasven redt historische veldschuur van sloop

Eindhoven - Het Groendomein Wasven in Eindhoven heeft een historische veldschuur van de sloop gered. Samen met stichting De Brabantse Boerderij (SdBB) wordt de boerenschuur verplaatst van het West-Brabantse Bavel naar de akkers van de Eindhovense stadsboerderij.

Marieke VerbiesenDe veldschuur komt van een oud boerenerf uit de negentiende eeuw. Het erf moet plaatsmaken voor nieuwbouw. De oude boer is overleden en zijn kinderen zijn elders neergestreken.
De SdBB kreeg van gemeente Bavel de mogelijkheid een andere bestemming te vinden voor de historische gebouwen op het erf, waaronder een Vlaamse schuur, een dwarsdeelschuur en de veldschuur.
Het Wasven ligt op loopafstand van het centrum van Eindhoven, tussen de spoorweg in stadsdeel Tongelre en de autoweg naar Helmond. Het 25 hectare grote terrein bestaat uit een landgoedbos met monumentale boerderij, weilanden en akkers.
Groendomein Wasven is een burgerinitiatief dat natuurbeheer, biologische agrarische activiteiten en aanverwante activiteiten combineert. De stichting beheert een eigen bakkerij met winkel, gasterij, tuinderij en akkers met oude graangewassen.
Sinds begin dit jaar heeft Wasvenzorg de dagbesteding van mensen met een verstandelijke beperking overgenomen van de Eindhovense zorginstelling Lunet zorg.
Naast deze mensen en een groot aantal vrijwilligers heeft de stichting een aantal professionals in dienst, zoals een kok, gastheer, bakker en sinds kort ook een boerin. Want het Wasven is in de loop der jaren steeds meer gaan boeren.
Van een 2 hectare stadslandbouwgrond is stichting Groendomein Wasven bezig uit te groeien tot 6 hectare natuurakkers. Dat vraagt om grotere machines. Met de aanschaf van een aardappelrooimachine en een trekker groeide de behoefte aan meer opslagruimte.
Volgens voorzitter Alfred van Kempen past de veldschuur uit Bavel wat betreft vorm en formaat cultuurhistorisch goed in de Wasvenomgeving. ‘Kenmerkend is de asymmetrische kap en de open voorkant. Dit exemplaar is ongeveer tachtig jaar oud en werd gebruikt voor de opslag van materieel en oogst.’
De schuur krijgt in het Wasvengebied dezelfde functie. ‘We gaan hem gebruiken voor het stallen van karren, landbouwmachines, de trekker en andere materialen. Ook zullen we er hooi en stro in opslaan.’

Bouwpakket

Alleen het karkas verhuist naar Eindhoven. ‘Tijdens de demontage zijn de dak- en gevelbekleding verwijderd en afgevoerd omdat de kwaliteit te slecht was. De spanten van eikenhout, die zijn voorzien van houten pennen en gaten, zijn nog voor 95 procent intact. We hebben ze genummerd als een soort bouwpakket.’
Het is de bedoeling dat de boerenschuur in de eerste helft van volgend jaar op zijn nieuwe bestemming wordt opgebouwd. Volgens Van Kempen wordt hij enigszins aangepast aan deze tijd. ‘Het Wasven is geen openluchtmuseum. De schuur moet wel functioneel zijn in een stedelijk gebied.’
Dat betekent dat de voorkant uit veiligheidsoverwegingen dicht gaat met een wand. ‘De aanpassingen doen we zo dat je kunt blijven zien hoe de schuur er van oudsher uitzag.’

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer