Chronische ijzervergiftiging: paarden dood

Vier paarden in de Horstermeerpolder en de Oostelijke Binnenpolder zijn gestorven aan een chronische ijzervergiftiging. Dat meldt de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Chronische+ijzervergiftiging%3A+paarden+dood
© Pieter Stokkermans

De dieren hebben meerdere jaren slootwater gedronken met verhoogde ijzergehaltes. Het water bevatte 9 tot 149 keer de toegestane hoeveelheid ijzer voor drinkwater voor vee.

Dit zorgt voor een stapeling van ijzer in verschillende organen en leidt uiteindelijk tot leverfalen. Dat paarden een ijzervergiftiging konden krijgen, was tot op heden nog niet bekend.

Sloot afgezet

'Bij verhoogde ijzerwaardes moet de sloot worden afgezet', zegt Mathijs Theelen, specialist Inwendige Ziekten bij de Universiteitskliniek voor Paarden van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.

'Inwoners van de betreffende polders moeten op de hoogte zijn en maatregelen kunnen treffen. Mogelijk speelt dit probleem ook in andere polders in Nederland. Het is dus belangrijk om mensen te waarschuwen.'

Bloedonderzoek

Als eigenaren vermoeden dat hun paard risico loopt of heeft gelopen, kunnen zij het beste contact opnemen met hun dierenarts. Deze kan bloed afnemen om een eventueel verhoogd ijzergehalte en afwijkende leverwaarden vast te stellen.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer