Chronische+ijzervergiftiging%3A+paarden+dood
Nieuws
© Pieter Stokkermans

Chronische ijzervergiftiging: paarden dood

Vier paarden in de Horstermeerpolder en de Oostelijke Binnenpolder zijn gestorven aan een chronische ijzervergiftiging. Dat meldt de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

De dieren hebben meerdere jaren slootwater gedronken met verhoogde ijzergehaltes. Het water bevatte 9 tot 149 keer de toegestane hoeveelheid ijzer voor drinkwater voor vee.

Dit zorgt voor een stapeling van ijzer in verschillende organen en leidt uiteindelijk tot leverfalen. Dat paarden een ijzervergiftiging konden krijgen, was tot op heden nog niet bekend.

Sloot afgezet

'Bij verhoogde ijzerwaardes moet de sloot worden afgezet', zegt Mathijs Theelen, specialist Inwendige Ziekten bij de Universiteitskliniek voor Paarden van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.

'Inwoners van de betreffende polders moeten op de hoogte zijn en maatregelen kunnen treffen. Mogelijk speelt dit probleem ook in andere polders in Nederland. Het is dus belangrijk om mensen te waarschuwen.'

Bloedonderzoek

Als eigenaren vermoeden dat hun paard risico loopt of heeft gelopen, kunnen zij het beste contact opnemen met hun dierenarts. Deze kan bloed afnemen om een eventueel verhoogd ijzergehalte en afwijkende leverwaarden vast te stellen.

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  40 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  24° / 12°
  20 %
Meer weer