China wil Nederlandse paprika

Nederlandse paprika’s gaan in 2016 naar China. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft daarvoor een overeenkomst gesloten met de Chinese overheid.

Joost van WinsenNederland is een van de eerste landen die paprika’s levert aan het Aziatische land, meldt Dijksma. Net als bij de export van paprika’s naar Japan kan de paprikahandel met China zich de komende jaren sterk ontwikkelen. De marktwaarde kan volgens de bewindsvrouw binnen vijf jaar oplopen tot zo’n 15 miljoen euro.
‘China is de grootste paprikaproducent ter wereld en een agrarische grootmacht. Maar de vraag naar hoogwaardige en veilige producten stijgt. En dan kijkt ook China naar Nederland met z’n innovatieve en duurzame kassen. Vanaf volgend jaar moet er daarom een keur aan gewone, punt- en snoeppaprika’s in Chinese supermarktschappen liggen.’
Dijksma noemt de opening van de Chinese markt een welkom alternatief voor exporteurs, nadat Rusland de grenzen sloot voor Europese groenten en fruit. ‘Een eerste geselecteerde paprikaoogst kan volgend jaar naar China.’ Nederlandse exporteurs kunnen volgens haar de komende periode gebruiken om de Chinese paprikamarkt verder te ontwikkelen en een netwerk op te bouwen van afnemers.
De uitvoer van paprika’s naar China begint met een pilot, waar zeven teeltbedrijven bij betrokken zijn, zegt Gert Mulder, directeur van GroentenFruit Huis. ‘Die gaat een paar maanden duren en moet aantonen dat Nederland zich aan de fytosanitaire en voedselveiligheidsregels van China houdt.’

Werkgroep paprika

GroentenFruit Huis heeft een werkgroep paprika in het leven geroepen waarin afzetorganisaties en exporteurs zitting hebben. Daarin wisselen zij informatie uit over de volgens Mulder moeilijke Chinese markt. Commercieel gaan deze bedrijven zelfstandig handelen op de Chinese markt, aldus Mulder.
ZON fruit & Vegetables zegt blij te zijn met de opening van de Chinese grens. ‘Maar’, nuanceert woordvoerder Jos Caubo van de afzetorganisatie in Venlo, ‘we moeten realistisch blijven. Er zullen geen heel grote hoeveelheden naartoe gaan.’ Het transport naar China maakt de Nederlandse paprika duur. ‘Die is daardoor alleen aantrekkelijk voor de bovenlaag in China’, stelt Caubo.
Woordvoerder Harm-Jan Eikelenboom van The Greenery noemt de opening van de grens een welkome aanvulling op de afzetmogelijkheden van het bedrijf. ‘We hebben al ervaringen opgedaan met paprikaverkoop in Japan en perenafzet in China’, zegt hij. China opende in oktober 2014 haar grens voor Nederlandse peren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer