Overlast van engerlingen lijkt dit jaar groter

Zegge - De schade aan grasland door engerlingen lijkt dit jaar groter dan andere jaren. Bij de ZLTO Informatielijn hebben meerdere boeren zich gemeld met dezelfde klachten. Ondernemers en experts moeten een oplossing vinden voor het probleem.

Marieke VerbiesenMelkveehouder Marc Jaspers uit het West-Brabantse Zegge heeft ruim 10 hectare grasland, verdeeld over verschillende percelen. Sinds enkele weken steken droge bruine plekken lelijk af tegen het frisse wuivende groen. Engerlingen vreten de wortels van zijn grasland af. Grote groepen vogels woelen met tientallen tegelijk de droge zandgrond om en trekken de graszoden definitief kapot.

Vraatschade

Een engerling is de larve van een kever die tot de familie bladsprietkevers behoort. Engerlingen vreten aan de ondergrondse delen van de grasplant. In de periode tussen juli en september kan de vraatschade zulke vormen aannemen dat hele delen van het gazon afsterven.
‘De schade aan mijn grasland is moeilijk te bepalen’, zegt Jaspers. ‘Vorig jaar heb ik op een perceel maïs gezaaid. Maar de beestjes hebben zich verplaatst naar het aanpalende perceel. Pas nu, na een periode van droogte is de schade goed zichtbaar.’
Vrijstelling krijgen voor het scheuren of vernietigen van delen van het grasland kan tot en met 31 augustus. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn verboden.
Meer maïs kan Jaspers niet neerzetten vanwege derogatie. Hij is bang dat de engerlingen zich vermeerderen en dat de schade aan de graszoden steeds erger wordt.
De melkveehouder is niet de enige die last heeft van engerlingen. Er hebben zich al meer ondernemers met dezelfde klachten gemeld bij ZLTO en LLTB. In de regio van Jaspers komt de teller tot nu toe uit op acht. Ook in Oost-Brabant en Noord-Limburg speelt het probleem. De Informatielijn verwacht de komende tijd nog meer meldingen te ontvangen.
De overlast lijkt dit jaar meer voor te komen in gebieden waar voorheen weinig overlast werd gemeld, zoals in Oost-Brabant, Noord-Limburg en Overijssel. Dat kan te maken hebben met het klimaat.

Expertgroep

Volgens Harry Kager, ZLTO-specialist bodem en water, is op aandringen van LTO de regelgeving dit jaar verruimd.
‘Voor zand- en lössgronden geldt de hoofdregel dat het grasland mag worden gescheurd en opnieuw met gras mag worden ingezaaid in de periode 1 februari tot en met 31 mei.
‘Daarnaast kan een aanmelding voor vrijstelling worden ingediend wanneer er schade aan de graszode op zand of löss is ontstaan door droogte of door vraat van dieren die in de grond leven. Echter is dat dit kalenderjaar niet meer mogelijk.’
Kager en zijn collega bij LLTB, Mieke Theunissen, willen op korte termijn een expertgroep starten die naar een oplossing voor het probleem gaat zoeken.
‘Ook ondernemers die geen schade hebben, maar die hun kennis willen delen of willen meedenken aan een oplossing kunnen zich melden.’ Aanmelden voor de expertgroep kan via harry.kager@zlto.nl of m.theunissen@lltb.nl.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer