USDA: opnieuw recordoogst tarwe

In het meest recente rapport over de wereldwijde graanoogst gaat het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) uit van een record tarweproductie van 731,6 miljoen ton.

USDA%3A+opnieuw+recordoogst+tarwe
©

Haijo DoddeDeze recordproductie is 6,4 miljoen ton meer dan vorig jaar en ook ruim 5 miljoen meer dan de prognose van USDA in de maand augustus. Het Amerikaanse landbouwministerie rapporteert maandelijks over de verwachte graanoogsten.
De stijging van de oogstprognose komt vooral voor rekening van de Europese Unie. De uiteindelijke tarweopbrengsten in de meeste lidstaten zijn aanmerkelijk hoger dan verwacht in de loop van het groeiseizoen. In de meest recente prognose gaat USDA uit van 154,1 miljoen ton tarwe, ten opzichte van 147,8 miljoen ton in augustus. Overigens produceerde de EU vorig jaar nog 156, 5 miljoen ton.
Naast de EU heeft USDA ook voor Rusland en Oekraïne de verwachte opbrengsten naar boven bijgesteld. In Brazilië, Canada en India lijken de werkelijke opbrengsten tegen te vallen ten opzichte van de eerdere prognoses.
Met de hogere opbrengsten heeft USDA ook de wereldwijde tarweconsumptie naar boven bijgesteld van 714,7 miljoen ton naar 716,4 miljoen ton. Vorig jaar was de consumptie nog 707,5 miljoen ton. De toename van de wereldconsumptie voor tarwe is vrij gelijkmatig verdeeld over de werelddelen.
De grotere productietoename dit jaar ten opzichte van de consumptie zorgt ervoor dat de theoretische eindvoorraad per 30 juni 2016 stijgt van 221,5 miljoen ton naar 226,6 miljoen ton volgens de meest recente prognoses. Voor 30 juni 2015 berekende USDA nog een eindvoorraad van 211,3 miljoen ton.
De tarwevoorraad wereldwijd neemt dus komend jaar volgens de berekeningen toe met ruim 15 miljoen ton. Een wereldvoorraad van 226,6 miljoen ton is overigens genoeg om de wereldbevolking voor 16,5 weken te voorzien van tarwe.
De recordoogst wereldwijd voor tarwe is het gevolg van de toename van het areaal met 2 miljoen hectare tot in totaal 225,3 miljoen hectare. De gemiddelde tarweopbrengst per hectare is wereldwijd met 3,2 ton gelijk aan vorig jaar.

Geoogste areaal

Vooral in de Verenigde Staten, Rusland en Oekraïne nam het geoogste areaal tarwe het afgelopen jaar toe ten opzichte van oogstjaar 2014. In de EU was het tarweareaal een fractie kleiner en met name in Argentinië nam het areaal af met bijna 500.000 hectare, tot 3,7 miljoen hectare.
USDA gaat ervan uit dat komend jaar de totale wereldhandel in tarwe afneemt van 161,3 miljoen ton tot 158,4 miljoen ton. De grootste exporteur van tarwe blijft de EU met een prognose van 32,5 miljoen ton, dat is wel bijna 3 miljoen ton minder dan afgelopen afzetseizoen.
De Verenigde Staten herovert de tweede positie op de exportranglijst van Rusland. USDA verwacht voor de VS een export van 25 miljoen ton en voor Rusland 23 miljoen ton tarwe. Vorig jaar raakte de VS wereldwijd voor tarwe een behoorlijke marktaandeel kwijt, vooral vanwege de relatief dure Amerikaanse dollar ten opzichte van andere valuta zoals onder meer de euro.
Grootste importeur van tarwe blijft Egypte met 11,5 miljoen ton. Andere grote afnemers van buitenlandse tarwe zijn Brazilië, Algerije en Indonesië met aankoopvolumes van 7 tot 8 miljoen ton op jaarbasis.
China is voor wat betreft tarwe volledig zelfvoorzienend. De verwachte productie is met 130 miljoen ton, bijna 4 miljoen ton groter dan vorig jaar. Daarnaast gaat USDA ervan uit dat vanwege de crisis op de Chinese markt de consumptie afneemt met 1,5 miljoen ton tot 116,5 miljoen ton.
Omdat China nauwelijks tarwe exporteert, stijgt de theoretische tarwevoorraad in het Aziatische land tot 89,3 miljoen ton. Dat is genoeg voor 9 maanden eigen consumptie.

Dalende noteringen

De wereldwijde tarwe-opbrengsten, die aanmerkelijk hoger zijn dan de oorspronkelijke prognoses, zorgen op de internationale graanmarkten voor sterk dalende tarwenoteringen. Op de Matif in Parijs daalde de notering voor voertarwe op levering in december van 205 euro naar een niveau van 170 euro per ton.
De huidige prijsvorming voor tarwe is lager dan vorig jaar toen de tarwenoteringen varieerden tussen 175 en 195 euro per ton. Gezien de grote voorraden en de lagere prognose voor de export lijkt het er niet op dat de druk op de tarwemarkt op korte termijn zal toenemen. Dat maakt het huidige prijsniveau behoorlijk realistisch.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer