Onvrede over beleidsregels PIP

Bommelerwaard - ‘Wij zijn zeer teleurgesteld.’ Dat zegt voorzitter Henk Kolbach van het tuinbouwplatform Bommelerwaard over de beleidsregels die Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben opgesteld voor de invulling van het PIP Bommelerwaard.

Jacomien VoorhorstDe beleidsregels voor het provinciale inpassingsplan werden woensdagavond besproken in de Statencommissie Ruimtelijke Ordening, Landelijk Gebied en Wonen (RLW). Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk wist de Statenleden te overtuigen van de juistheid van de regels. Maar volgens Kolbach denkt de tuinbouwsector daar heel anders over.
De tuinders zijn niet tevreden over de betrokkenheid van de tuinders bij het invullen van de verkaveling van de tuinbouwgebieden. ‘Er zijn wel inloopbijeenkomsten geweest waar burgers en tuinders hun zegje konden doen’, weet de platformvoorzitter. ‘Dat is toch echt wat anders dan overleg met tuinders over de invulling van de plannen. Maar de gedeputeerde ziet dat kennelijk anders.’
Nog meer ontstemd zijn de tuinders over het betaalmoment voor de bijdrage aan de publieke doelen. De hoogte van dit bedrag, 2,50 euro per vierkante meter, staat volgens Kolbach niet ter discussie. Maar wel de eis van de provincie dat grondeigenaren die hun bouwmogelijkheden weer terug willen dit bedrag uiterlijk binnen twee jaar moeten betalen.
‘Het gaat om grote bedragen, op gebiedsniveau om enkele miljoenen, op bedrijfsniveau om tienduizenden tot honderdduizenden euro’s. Dit betekent dat het alleen voor een enkel bedrijf dat nu al bijna in de startblokken staat om te gaan bouwen interessant is om mee te gaan in het gebiedsgerichte wijzigingsplan.’

Schrikbeeld

Volgens Kolbach zullen grondeigenaren afhaken. Hun enige zekerheid is immers dat zij hun bijdrage kwijt zijn. Tuinders vrezen dat het schrikbeeld van tientallen wijzigingsplannen met tijd- en geldverslindende procedures zo werkelijkheid wordt. De economische dynamiek, en daarmee ook de herstructurering, stokt. Bebouwbare grond wordt schaarser, en dus duurder.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer