EU-koers naar minder varkens

Een maatregelenpakket dat leidt tot herstructurering van de Europese varkenshouderij en varkensmarkt, omdat er ook voor de lange termijn geen betere vooruitzichten zijn. Dat is waar staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) volgende week mee terug wil komen uit Luxemburg.

Jan van LiereDijksma heeft dat donderdag laten weten aan de Tweede Kamer, in een verslag van de besprekingen van maandag. Tijdens die extra vergadering van de EU-landbouwministers vroegen verschillende lidstaten niet alleen steun voor de melkveehouderij, maar ook voor de varkenssector.
Volgens de staatssecretaris ging dat heel wat verder dan alleen een regeling voor private opslag. Zo is er onder meer gepleit voor initiatieven van de Europese Commissie om te komen tot verbetering van de marktgerichtheid, samenwerking in de keten en versterking van de exportpositie. Maar ook verkleining van de varkenshouderij is nodig, menen verschillende landbouwministers.
Dijksma steunt de gedachte dat toegewerkt moet worden naar een kleinere varkenssector. 'Alleen zo kan gekomen worden tot een vitale Europese varkenshouderij', aldus de staatssecretaris.
De bewindsvrouw heeft maandag in Brussel gepleit voor nationale enveloppen voor de varkenshouderij, analoog aan het voorstel van de Europese Commissie voor de melkveehouderij. Over precieze bedragen is nog niet gesproken, maar voorwaarde is dat het geld ten goede komt aan een toekomstgerichte en marktgeoriënteerde herstructurering van de Europese varkenssector.
'Verschillende andere lidstaten steunden mijn voorstel', meldt Dijksma aan de Kamer. Die formulering maakt duidelijk dat de realisering van dergelijke enveloppen nog geen gelopen race is. Er zal nog stevig onderhandeld moeten worden om een meerderheid te krijgen.
De inzet van de staatssecretaris sluit aan bij de mening van LTO en NVV. Die reageerden dinsdag dat de focus van de landbouwministers te veel bij de melkveehouderij ligt en te weinig bij de varkenshouderij. 'Dijksma moet volgende week in Luxemburg keihard voor ons knokken', menen waarnemend voorzitter Eric Douma van LTO-vakgroep Varkenshouderij en voorzitter Ingrid Jansen van NVV.
De bewindsvrouw heeft haar volledige inzet inmiddels aan de varkenssector toegezegd.

Actiebereidheid

LTO en NVV wijzen erop dat de actiebereidheid onder de varkenshouders nog steeds groot is en dat vervolgacties op de plank liggen. Gezien de ontwikkelingen van deze week blijven ze daar in elk geval tot na het volgende overleg met Dijksma.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer