%27Sturing+door+Brabant+werkt+averechts%27
Nieuws
© Olaf Smit

'Sturing door Brabant werkt averechts'

Het Brabantse provinciebestuur moet uiterst terughoudend zijn met het inzetten van extra beleidsregels als het gaat om de verduurzaming van de veehouderij. Dat advies geeft ZLTO-bestuurder Herman van Ham.

'Sinds het aantreden van het nieuwe college waait er een andere wind in de toren in Den Bosch; meer overheidssturing, belemmeren en beperken. Overvalbeleid, zoals recent rond vier natuurgebieden, legt een bom onder het brede draagvlak', zegt Van Ham.

Vooruitgang geboekt

De laatste vijf, zes jaar is er volgens de ZLTO-bestuurder veel vooruitgang geboekt. Een brede coalitie heeft gewerkt aan de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV), omgevingsdialogen, de aanpak van overlast en een betere samenwerking tussen veterinaire en humane gezondheidszorg.

'Wat deze successen bindt, is dat ze voortkomen uit collectief overleg tussen gelijkwaardige partners in wat het Brabantmodel is gaan heten.'

Overheidsbemoeienis

Van Ham constateert dat de nieuwe coalitie in Noord-Brabant hier minder waarde aan hecht. 'Een meer rigide lijn van overheidsbemoeienis lijkt ingezet.'

De lead ligt volgens de bestuurder bij partners in de agribusiness. Want in dialoog met hun omgeving zijn boeren en ketenpartijen prima in staat om te komen tot een zorgvuldige veehouderij met een duurzaam verdienmodel dat kan rekenen op maatschappelijke waardering.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Zuid

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  90 %
 • Donderdag
  5° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
Meer weer