Zuid%2DHolland%3A+Sophiapolder+verkocht
Nieuws
© Zuid-Holland

Zuid-Holland: Sophiapolder verkocht

Provincie Zuid-Holland verkoopt 55 hectare grond in de Sophiapolder in Hendrik-Ido-Ambacht aan het Zuid-Hollands Landschap.

De stichting beheerde al één derde van dit natuureiland en met de overdracht is het beheer van het gehele gebied in één hand.

Het provinciale coalitieakkoord zet in op het voltooien van natuurgebieden. Met de verkoop is het beheer van de gehele Sophiapolder, dat deel uitmaakt van het Natuurnetwerk Nederland (voorheen EHS) rond.

Weilanden

De Sophiapolder ligt in rivier de Noord. Het gebied bestond tot enkele jaren geleden uit weilanden. In november 2011 is de dijk doorgestoken, waarna het zich ontwikkelde tot een nieuw moerasachtig natuurgebied met zoetwatergetijde.

Op de droogvallende slikken komen vogels af, waaronder lepelaars. Het gebied compenseert natuur die door de aanleg van de Betuwelijn verloren is gegaan.

Ook wordt de waterkwaliteit verbeterd met allerlei planten. Op het eiland zijn wandelpaden, vlonders en uitkijkpunten aangelegd.

Getaxeerde waarde

De grond is tegen getaxeerde waarde verkocht, meldt de provincie. 'Dit past in het provinciale beleid van marktconforme verkoop van natuurgronden.'

De provincie verkoopt momenteel ook andere natuurgebieden, zoals op Goeree-Overflakkee en Alphen aan den Rijn.

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer