Eerste Noorse biggen in Balkbrug

De eerste zuivere Noorse biggen zijn deze week geboren op de Schanshoeve in Balkbrug. ‘Echte landras-biggen. Ze zijn goed vitaal, mooi bevleesd en liggen goed aan het uier. Het ziet er mooi uit’, zegt bedrijfsleider Gert van der Linde.

Ilona LesscherEigenaar Jan Schuttert van de Schanshoeve kocht in september 2014 in samenwerking met Topigs Norsvin 50 Noorse zeugen (L-lijn). Die werden dit najaar aangedekt met sperma uit Noorwegen van de Noorse L-lijn beer. In februari biggen de eerste zeugen.
‘Voor eind april hebben alle 50 zeugen gebigd’, vertelt Van der Linde. Met een gemiddelde toomgrootte van 14,3 levend geboren was hij dik tevreden over de eerste worpen.
Van der Linde geeft aan sowieso tevreden te zijn over hoe de zeugen het doen op het bedrijf. Gezondheidstechnisch is de overgang van Noorwegen naar Balkbrug goed verlopen. De zeugen hebben zich goed doorontwikkeld. ‘Het zijn robuuste zeugen’, zegt Van der Linde.
Het gemiddelde dekgewicht was 165 kilo bij een leeftijd van 253 dagen. Met de biggen die nu worden geboren, vervangt de Schanshoeve in 2 jaar tijd de Topigs 30 zeugen op het bedrijf.
Van de biggen die nu worden geboren, staan volgend jaar deze tijd de eersten zelf in het kraamhok voor de productie van de F1-zeugen (TN 70). Hiervoor worden de Noorse zeugen gedekt met een Topigs York-beer.
De Schanshoeve koos voor Noorse zeugen om de moedereigenschappen, goede slachtkwaliteit, een lage voederconversie en een hoog mager vleespercentage.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer