Terugblik

Het is weer december. Deze maand staat traditioneel in het teken van terugblikken. Ik kan terugkijken op een veelbewogen jaar. De aanhoudende slechte eierprijzen beginnen gevolgen te krijgen voor de sector. De pluimveehouders verkeren al enkele jaren in slecht weer. Uitzicht op verbetering is er naar mijn mening nog niet voldoende.
Door de jaren heen hebben mijn ouders een mooi bedrijf opgebouwd. De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd om te voldoen aan de nieuwe eisen op het gebied van dierenwelzijn en milieu. Een prachtig bedrijf hebben we, maar nagenoeg onmogelijk en onrealistisch voor mij om over te nemen. Hiervoor moet ik me dermate diep in de schulden steken dat ik niet het idee heb dat ik daar ooit nog uit ga komen. Zonde eigenlijk, dat het in Nederland zo moeilijk wordt gemaakt om een bedrijf van je ouders of familie over te nemen.
Ik ga het bedrijf van mijn ouders dus niet voortzetten. Een zware beslissing. De afgelopen vijf jaar was het zo goed als zeker dat ik het roer over zou nemen. Toch is alles op losse schroeven komen te staan. Mijn toekomst wordt heel anders dan ik in eerste instantie voor ogen had. Ik heb inmiddels een andere baan gevonden, uiteraard wel in de agrarische sector.
Het laatste kwartaal van dit jaar hebben de goden er nog een schepje bovenop gedaan. Naast de slechte eierprijzen kregen we nu te maken met de vogelgriep die heel pluimveehoudend Nederland in haar greep hield. Met de uitbraak in 2003 nog vers in m’n geheugen knepen ook wij ‘m.
Een ruiming is emotioneel een enorme domper, je ziet alles wat je hebt opgebouwd voor je ogen verdwijnen. Maar ook financieel zou het voor veel bedrijven de druppel kunnen zijn. Gelukkig lijkt de schade tot nu toe beperkt. Maar het kan zomaar overal de kop op steken, dus helemaal gerust ben ik er nog niet op.
Tot slot wil ik graag iedereen fijne feestdagen en een goed 2015 wensen. Hopelijk wordt 2015 een beter agrarisch jaar.

Willem Evers,

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer