Opnieuw wapenen tegen rhizomanie

Als bietentelers twijfelen of ze op hun percelen wel of geen symptomen tegenkomen van rhizomanie, dan moeten ze geen risico nemen maar kiezen voor rassen met aanvullende resistentie, zegt Bram Hanse van het IRS.

Opnieuw+wapenen+tegen+rhizomanie
© Koos v.d. Spek

Volgens bieteninstituut IRS komen in alle teeltgebieden in Nederland op percelen suikerbietenvarianten voor van het rhizomanievirus die de gangbare Rz1-resistentie doorbreken.
Rassen met een aanvullende resistentie beschikken naast het Rz1-gen over het Rz2-gen. Een bekende agressieve variant van het bodemvirus is AYPR. Andere varianten die de gangbare resistentie doorbreken zijn TYPR en VYPR.

Behoorlijke gevolgen

Hanse vertelde vorige week tijdens de telersavond van Suiker Unie in Dronten dat de gevolgen van een rhizomaniebesmetting behoorlijk kunnen oplopen. Op besmette proefvelden in Lelystad en Biddinghuizen vergeleek het IRS bietenrassen met een gangbare resistentie en met aanvullende resistentie met elkaar.
‘De verschillen in opbrengsten varieerden op de proefvelden van 90 tot 120 ton en bij de aangetaste suikerbieten was het suikergehalte in sommige gevallen 5 procent lager. Omgerekend naar financiële opbrengsten scoorden de rassen met aanvullende resistentie gemiddeld 10 procent beter’, verklaart Hanse.
Het advies van Hanse is heel duidelijk dat bietentelers geen risico moeten nemen met rhizomanie. ‘Kies bij twijfel voor rassen met aanvullende resistentie. Ook bij lichte besmettingen scoren deze rassen vaak al beter dan de bietenrassen met alleen het RZ1-gen.’
Op de huidige rassenlijst voor suikerbieten hebben de rassen Sandra KWS, Annaliesa KWS, Florena KWS en Lieselotta KWS aanvullende resistentie tegen rhizomanie.
Florena KWS combineert de aanvullende resistentie met resistentie tegen bietencysteaaltjes. Lieselotta KWS heeft naast aanvullend rhizomanie en bietencysteaaltjes een verhoogde weerstand tegen rhizoctonia.

Moeilijk herkenbaar

Hanse erkent dat de symptomen van rhizomanie soms moeilijk herkenbaar zijn. ‘Het is niet altijd gemakkelijk om blinkers in het veld te herkennen. Als bietentelers lichte verkleuring zien, dan kunnen ze bieten optrekken en kijken of er sprake is van ingesnoerde wortels met een wortelbaard’, adviseert hij.
‘Als ze vervolgens de wortelpunt afbreken en het blijkt dat de vaatbundels bruinverkleurd zijn, dan is dat een sterke aanwijzing voor een aantasting van rhizomanie.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer