Onderzoek naar afzet champost

Zuid-Nederland - ZLTO begint in januari met een project dat moet aantonen of en hoe bewerkte champost via tuincentra als meststof aan particulieren te leveren is.

Douwe KortingTelers van champignons moeten jaarlijks in totaal van 800.000 ton afgewerkte champost af. Het gros hiervan verdwijnt naar Duitsland voor verdere verwerking. ‘Een kostenpost van formaat’, vindt ZLTO-projectleider Bio-Economie Roel Clement.
Samen met collega Ruud Hoosemans start hij in januari met een project dat nagaat of dat niet anders kan. Want afgewerkte champost barst nog van de voedingsstoffen en zou na bewerking kunnen veranderen van een kostenpost in een bron van inkomen.
Het bedrijf Millvision is gespecialiseerd in de toepassing van vezels uit biomassa en heeft al op kleine schaal geëxperimenteerd. ‘Ze hebben champost eerst gedroogd, en vervolgens met een pers en een vijzel verwerkt tot pellets, kleine brokjes van 1 centimeter lang en 2 millimeter doorsnee. We hebben ernaar gekeken en eraan geroken, en zo op het eerste gezicht lijkt het een prima product.’

Nader onderzoek

Maar omdat een paar lekenogen niet genoeg zijn voor het maken van business, wordt het komend halfjaar verder onderzoek gedaan naar de korrels. Behalve naar de productiemethoden, de inhoud en de aanwezigheid van nutriënten gaat het ook om de vraag wat het doet als het in burgertuinen wordt toegepast.
‘Misschien slagen we erin om de champostkorrels te vermarkten bij tuincentra of de Boerenbond, gelijk aan de zakken koemestkorrels die je daar ziet liggen. Het zou de sector verlossen van een enorme kostenpost en bijdragen aan het duurzaam gebruik van wat nu nog als een reststroom wordt beschouwd.’
Behalve het onderzoek naar de ins en outs van het product zelf, start ZLTO een studiegroep bestaande uit champignontelers die geïnteresseerd zijn. ‘En uiteraard hopen we dat áls het onderzoek in juni klaar is, en de resultaten positief zijn, zij zelf met hun champost de markt op kunnen’, besluit Clement.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer