Tuinders achter energiebesparing

Liefst 86 procent van de glastuinders geeft aan dat LTO Glaskracht Nederland het Energiebesparingssysteem Glastuinbouw (EBG) in mag voeren.

Dit blijkt uit de peiling onder de leden van LTO Noord Glaskracht, ZLTO en LLTB. Zowel glasgroente- als sierteeltondernemers ondersteunen het voorstel massaal.
Het EBG stelt individuele gasverbruiksnormen vast voor bedrijven en past daarop een jaarlijkse besparing van 2 procent toe. Als deze norm niet wordt behaald, vindt een verrekening plaats. Deze verrekening is een prikkel om op aardgas te besparen.
Voor de komende tien jaar heeft de glastuinbouw Europese instemming voor een verlaagde energiebelasting, met een totale waarde van 1,1 miljard euro. Omdat op lange termijn dit lage tarief geen zekerheid is, heeft LTO Glaskracht Nederland het initiatief genomen voor het EBG.
De totale inzet op energiebesparing en duurzame energie, waar ook het programma Kas als Energiebron toe behoort, draagt daarnaast bij aan de vermindering van de afhankelijkheid van aardgas. Ook verwacht LTO Glaskracht een positief effect op het imago van de glastuinbouw.
De opbrengst van het EBG wordt besteed aan de stimulering van energiebesparing en duurzame energie in het programma Kas als Energiebron. De komende tijd voert LTO Glaskracht Nederland verder overleg met betrokken organisaties in de glastuinbouwketen over samenwerking bij de uitvoering en de start van het EBG.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer