Nieuwe afdeling Midden Zuid-Holland

LTO Noord Glaskracht Midden Zuid-Holland is een feit. De nieuwe afdeling is een samenvoeging van de afdelingen Oostland en Zuidplas.

Henriët DijkDat het nieuwe bestuur met applaus werd ontvangen deed de kersverse voorzitter Theo Ammerlaan goed. De nieuwe afdeling bestaat uit ruim driehonderd leden, van wie 75 procent in de glastuinbouw zit en de overige in de veehouderij en akkerbouw. Ammerlaan benadrukt dat de aandacht voor deze twee laatste sectoren sterk blijft.

Klankbord

‘Ik vind het belangrijk dat we in het bestuur de akkerbouw en veehouderij goed vertegenwoordigd houden’, zegt hij. ‘Een collega-bestuurder in de veehouderij kan als klankbord voor mij dienen. Voor glastuinbouw geldt hetzelfde. Daar heb je ook te maken met diverse gemeenten of verschillende problematiek in de typen teelt.’
Het werkgebied van de nieuwe afdeling beslaat de gemeenten Pijnacker-Nootdorp, Lansingerland, Zuidplas en Waddinxveen. Leden merken dat de druk op de ruimte in deze regio erg groot is.
‘Ruimte krijgen en houden om te ondernemen is voor alle akkerbouwers, veehouders en glastuinders van belang’, benoemt Ammerlaan een van de speerpunten van de nieuwe afdeling. Daarnaast staan er in het jaarprogramma onderwerpen als water, energie, milieu en herstructurering.
De 62-jarige Ammerlaan solliciteerde op de vacature van voorzitter, nadat hij er via zijn zoon van hoorde. ‘Ik ben sowieso een coöperatief ingesteld mens. Samen kom je verder dan alleen’, stelt hij. ‘Als ik alle belangenbehartiging zie die LTO Noord nog uit te voeren heeft voor alle sectoren, dan zie ik dat als een uitdaging. Je hebt mensen nodig om voldoende inzet te kunnen leveren.’ Ammerlaan is tot het einde van het jaar nog voorzitter van coöperatie The Greenery en voorzitter van coöperatie Coforta.

Samenwerking

Tijdens de oprichtingsvergadering ging voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland in op de zoektocht naar nieuwe manieren van samenwerking rond innovatie en onderzoek vanwege het wegvallen van het Productschap Tuinbouw. Tevens haalde hij de noodzaak van herstructurering binnen de glastuinbouw aan.
Voorzitter Arie Verhorst van LTO Noord Zuid-Holland zette uiteen hoe breed het takenveld van LTO Noord is. Dit tot tevredenheid van Ammerlaan. ‘Daar zitten veel taken bij waarvoor de individuele ondernemer niet iedere dag aandacht heeft, maar die wel noodzakelijk zijn om aan te trekken om te zorgen dat je je plek houdt als ondernemer.’
Acht bestuursleden van afdeling Zuidplas en Oostland gaan door in het nieuwe bestuur. ‘Er zitten behoorlijk jonge bestuurders bij. Ik ben de oude rot’, aldus Ammerlaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer