ABN AMRO: groeikansen zuivel beperkt

Melkveehouders kunnen de groeikansen voor de Nederlandse zuivel slechts beperkt benutten. Dat concludeert ABN AMRO in haar rapport ‘Nieuwe horizon voor Nederlandse zuivel’, dat vandaag wordt gepubliceerd.

ABN+AMRO%3A+groeikansen+zuivel+beperkt
© Nieuwe Oogst

Volgens de bank is de ruimte voor groei in Nederland beperkt. Niet melkoverschotten, maar het milieu stelt nieuwe grenzen aan de groei. De groei van bedrijven staat hiermee op gespannen voet.

De bank stelt daarnaast vast dat volumegroei vaak niet bijdraagt aan groei van het rendement en daarvan soms zelfs ten koste gaat. Dit geldt vooral voor bedrijven die alle ruwvoer aankopen en mest afzetten.

Deze bedrijven voelen de gevolgen van hoge ruwvoerkosten. Hier komen de kosten van mestverwerking bij. Dit zorgt vaak voor een verhoging van de kostprijs en een verslechtering van de marge per kilo melk.

Kansen

Nederland scoort vooral goed op vakmanschap en kwaliteit. 'Nederland heeft een sterke uitgangspositie, met goede melkveehouders, een krachtige zuivelindustrie en een ijzersterk zuivelimago', stelt Pierre Berntsen, directeur Agrarische Bedrijven van ABN AMRO.

'Na 2015 zal het vooral gaan om het kostenefficiënt genereren van omzet.' Ook wordt denken in marges belangrijker.

Volgens de bank zijn de verschillen tussen melkveehouders enorm. 'We zien dat financieel succesvolle groeiers meer economische kennis en cijfermatig inzicht hebben en hierop sturen.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer