‘Meer afzetkanalen en beter verdienmodel’

Vakgroepvoorzitter Eric Hubers van LTO Pluimveehouderij ziet drie sporen om uit de impasse te komen: ei-promotie nieuw leven inblazen, meerwaarde halen met het ‘Ei van morgen’ en eiproducten, en als belangrijkste een beter verdienmodel.

De huidige marktsituatie sterkt Hubers in zijn denken. ‘Pakstations zeggen dat er teveel eieren zijn en dat daarom de prijzen laag zijn. Maar alle eieren vinden vlot hun weg. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat iedereen verdient aan eieren, behalve de primaire producent.’
Dat signaal komt ook regelmatig aan de orde in gesprekken met ketenpartners, maar tot echt constructieve gesprekken leidde dat nog niet.

Geen mechanismen

De zelfvoorzieningsgraad van Nederland ligt net onder de 300 procent. Die van Europa ligt gemiddeld op 103 procent. Hubers stelt vast dat er in de leghennenhouderij eigenlijk geen gezonde mechanismen meer zijn voor een goede prijsvorming.
‘De prijs wordt vaak bepaald door mensen die louter kijken hoe moeilijk of makkelijk ze een ei kwijt kunnen.’ Een initiatief zoals iStep, het prijsinformatiesysteem dat deze week van start ging, kan daarin misschien wat verandering brengen.
Ander voorbeeld dat navolging verdient door reguliere eierproducenten, vindt de vakgroepvoorzitter de opzet van Biomeerwaarde EI. ‘In de beginfase toen er sprake was van de oprichting van Biomeerwaarde Ei, had dat al een positief effect op de prijsvorming van biologische eieren.’
Hubers is ervan overtuigd dat wanneer hennenhouders aanbod bundelen, ze beter kunnen inspelen op de vraag van de eierhandelaar en constanter kunnen leveren. Met als gevolg een betere eierprijs. ‘Daar zouden we met zijn allen stappen in moeten zetten’, aldus Hubers.

Ei van Morgen

‘Wij leveren commodity, een bulkproduct’, stelt Hubers vast. Het gros van de eieren is anoniem en ook daar zijn slagen te maken. Hubers haalt het ‘ei van morgen’ aan. ‘Dat komt bijvoorbeeld van hennen waarvan de snavels niet meer worden gekapt en/of waarbij afspraken zijn gemaakt over het doden van de haantjes.’
Uitgangspunt voor Hubers is dat het algehele prijspeil van eieren omhoog moet. Bij meer vraag naar eieren, kan de prijs omhoog. Daarom noemt Hubers het ook zo belangrijk dat de campagne ‘Blij met een Ei’ weer wordt opgepakt.
In oktober ontvangen alle leghennenhouders een schrijven over de gezamenlijke campagne. Maar ook de periferie. Iedereen die in en aan de leghennenhouderij verdient, wordt uitgedaagd om mee te betalen aan de promotie van eieren en eiproducten.
Op de wereldmarkt is de vraag naar eiwitpoeder groot. Poeder van kooieieren wordt daar op dit moment verdrongen door poeder van scharrel- of vrije uitloopeieren. ‘Verwerkers van eipoeder willen de maatschappelijk discussie voor blijven’, concludeert Hubers.

Ei-producten

Hubers zou graag zien dat er meer eieren worden verwerkt tot eipoeder en vloeibare eiproducten. In dat verband noemt hij het jammer dat indertijd de hypermoderne eiwitpoederfabriek van CHV is overgegaan in particuliere handen. Op dit moment is er in de sector zelf helaas geen geld om het heft in eigen handen te nemen en nieuwe (afzet)initiatieven te ontwikkelen.
Meer eieren verwerken tot eipoeder of andere eiproducten, schept ruimte op de markt voor consumptie-eieren. Navenant zal dat leiden tot een hogere eierprijs, zegt Hubers. Nederlandse banken bevestigen dat beeld in hun sectorvisies.
De voerprijzen zakken en eierprijzen trekken wat aan. Ondanks dat blijft de vraag hangen, hoe de leghennenhouderij uit de impasse komt van rendementen die onder druk staan. Hubers: ‘Het is goed om als sector met elkaar in gesprek te gaan over structuurveranderingen waardoor de sector minder kwetsbaar wordt voor prijsfluctuaties.’
Op 28 oktober in Apeldoorn en 30 oktober in Marum houdt de vakgroep Pluimveehouderij discussieavonden over margeverdeling en ketenversterking.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer