Lisianthus met lange houdbaarheid

Bij de lisianthusteler ligt de focus op soorten met grotere bloemen. Op 22.000 vierkante meter teelt hij jaarrond tien dubbelbloemige soorten. Voor een goede houdbare tak is veel licht nodig. De 16.000 lux belichting brandt gemiddeld 20 uur per dag.
De nieuwe lisianthus ‘Corelli Apricot’ heeft grote gevulde bloemen met gekartelde bloemrandjes. Samen met de grote bloemknoppen zorgt dit voor zowel een chique als speelse uitstraling. De basiskleur is abrikoosachtig en tijdens de uitbloei laat de bloem verschillende kleurtinten zien.
‘Uit de groene knoppen komen geelachtige bloemen, die langzaam naar zalmroze verkleuren. De bloem leeft op de vaas’, vertelt de ondernemer. ‘De houdbaarheid van deze nieuwe ster aan het firmament is behoorlijk toegenomen en ligt tussen de twee en drie weken. Dit is positief voor de afzet, omdat deze lisianthus langer dan een week op de vaas staat.’
Kester kiest bewust voor soorten die lang houdbaar zijn. Van de rassenproeven die de teler het hele jaar in de kas heeft staan, zet hij verse bloemen in vazen op water met snijbloemenvoedsel in de kantine neer om dat te testen.
De veredelaar van de nieuwe lisianthus is Takii Europe. ‘Tien jaar geleden hebben we voor lisianthus de veredelingsdoelen geformuleerd: grootbloemige typen met harde bloemblaadjes. Deze soorten zaten toen nog niet in het assortiment. Daarnaast is een goede transporteerbaarheid een belangrijke eis van de teler’, zegt Hendri Veurink, Product Development Manager Flowers van Takii Europe.
De nieuwe lisianthus heeft grotere bloemknoppen, maar wel de helft minder dan normaal. Veurink: ‘Bloemisten en telers willen topflowering, oftewel bloeibare knoppen. Meestal zie je dat een geoogste lisianthustak vijf open bloemen met vijf kleinere bloemknopjes erboven heeft. Deze laatste komen niet open.’
Bij de nieuwe lisianthussoort gaan de bloemknoppen in de top allemaal open. ‘Grotere, sterkere knoppen die open bloeien, geven eveneens minder aantasting van Botrytis’, aldus Veurink.
Voor bloemisten is de nieuwe soort ook goed verwerkbaar, omdat er geen lage vertakkingen op de steel zitten. Hierdoor kan de bloemist het product eenvoudig in een boeket steken.

Lang traject

Het ontwikkelen van nieuwe soorten is een lang traject. Door het hybride zaad, gemaakt uit ouderlijnen met de gewenste eigenschappen, is in de afgelopen tien jaar al een behoorlijke slag geslagen. Het zaadbedrijf mikt bij lisianthus op de hoofdkleuren wit, blauw en roze; geel is een bijkleur. De Apricot behoort tot het roze segment. In september zijn ook beperkt de blauwe en light pink (zachtroze) van de Corelli-serie in productie genomen.
‘De gele variant moet vanwege brandkoppen terug naar de spreekwoordelijke tekentafel. Het duurt dan zeker nog anderhalf jaar voordat deze op de markt komt’, meldt Veurink. Nadat een soort de goedkeuring van veredelaar en teler heeft, is nog een paar jaar nodig om voldoende zaad te produceren. Indien een zaadproductie mislukt, vraagt dat nog meer tijd.
Kester had de nieuwe lisianthus in 2012 in een rassenproef staan. Vorig jaar nam hij deze in productie en in januari zijn de eerste grote aantallen gezaaid. Eind juni heeft de planting in de kas plaatsgevonden. Per vierkante meter staan er ongeveer zeventig planten, die ieder een tak kunnen produceren. Half augustus zijn de eerste takken geoogst en geveild.
De productie van Apricot is nu 6.000 tot 7.000 stelen per week. Vanaf januari wordt dat uitgebreid naar 12.000 stuks. ‘Deze verdubbeling is mogelijk omdat er nog wat extra zaad beschikbaar is gekomen.’
De blauwe en light pink soorten heeft Kester ook al geveild en die worden eveneens goed opgepakt door de handel. Bij deze kleuren gaat het nog om kleine aantallen, 100.000 stuks, en is het wachten op nieuwe zaadproductie. Vanaf volgend jaar augustus verwacht de teler grotere aantallen van deze kleuren te kunnen produceren. Dan zal ook nog een witte kleur uit de Corelli-serie, die nu nog in een proef staat, in productie komen. De teler kan per kleur wel een miljoen planten hebben.

Exclusiviteit

De nieuwe soorten heeft de lisianthusteler nu en volgend jaar nog exclusief. ‘Voor de veredelaar ben ik het introductiebedrijf. Voor hen is het belangrijk dat de nieuwe producten kwalitatief goed in de markt worden gezet. Als er van een nieuwe lisianthus veel zaad beschikbaar komt en andere telers gaan het ook telen, neem ik afscheid van dat soort.’
De teler zet 80 procent van de lisianthus voor de veilingklok in Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg en 20 procent is rechtstreekse handel. Bij nieuwe soorten informeert hij handelaren via een mailtje met foto’s.
Om de nieuwe lisianthus te promoten, stond Kester deze maand met een stand op de Flowers Expo in Moskou. ‘Rusland wil grote bloemen hebben. Hoewel er ook Hollandse exporteurs op die beurs waren, wilde ik toch zelf de vraag naar nieuwe en kwalitatief goede soorten opwekken. Verder wilde ik mijn naamsbekendheid vergroten door Miracle Flowers als merk neer te zetten. Als ze om mijn bloemen gaan vragen, is de prijs minder belangrijk.’ Zijn afzet gaat voor 20 procent naar Rusland en daarnaast naar Frankrijk, Zwitserlend, Italië en Engeland.
Ondanks de verwachte uitbreiding van lisianthus met 15 procent in 2015 is de teler positief gestemd. ‘De economie in Engeland trekt aan; dat biedt weer nieuw perspectief. Bovendien kennen nog veel mensen deze mooie bloem niet.’
De naam ‘Corelli Apricot’ verwijst naar een tijdgenoot van Antonio Vivaldi: Arcangelo Corelli (1653 -1713). Voor de naam is teruggegrepen op de barok, een Europese stijlperiode van de 17de tot begin 18de eeuw die zich kenmerkt door weelderigheid en versieringen. Dit past goed bij de brocante sfeer die de promotiecommissie Lisianthus rondom de bloem wil realiseren. Bovendien is de naam gekozen om zijn korte, pittige klank, die het voor de veilingklok en internationaal goed doet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer