Andries Osinga

Afgelopen zaterdag werd ik geraakt door het bericht dat Andries Osinga is overleden.
Osinga was in de jaren zeventig voorzitter van de Provinciale Raad voor de Bedrijfsontwikkeling in de Landbouw in Friesland. Het meest in het oog springende plan van deze raad was naar mijn idee de elektriciteitsvoorziening op het Friese platteland. Osinga schreef samen met zijn secretaris Pieter Anema een degelijk plan en vroeg hiervoor subsidie aan in Den Haag en Brussel. De aanvraag werd gehonoreerd en de netverzwaring gerealiseerd. Het uitvoeringsplan kreeg de naam Landbouw Elektrificatie Fonds (LEF).
Toen het plan was uitgevoerd, bleef er geld over. De heren bedachten snel een nieuw plan: het Landbouw Oanmoedings Fonds (LOF), zodat het geld niet teruggestort hoefde te worden in de Brusselse kas. Dit plan werd opnieuw goedgekeurd. Het LOF stimuleerde zeker dertig projecten. Ook in zijn werk als voorzitter van het Fries Rundvee Stamboek (FRS) was Osinga baanbrekend. Osinga was tevens voorzitter van de Agriana, de Friese land- en tuinbouwmanifestatie.
Dit overzicht is slechts een greep uit alle indrukken die Osinga achterlaat. Zeker is dat Friesland bij het afscheid in dankbaarheid een invloedrijk bestuurder herdenkt.

Pé Miedema

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer