NVO: fokwaarde aanhouding melkvee

Volgens de Nederlandse Veeverbeteringsorganisatie (NVO) is het aanhoudingscijfer een bruikbaar getal om de levensduur van de Nederlandse en Vlaamse veestapel te verbeteren.

NVO%3A+fokwaarde+aanhouding+melkvee
© pieter stokkermans

Zij willen daarbij het aanhoudingspercentage als vertrekpunt nemen, omdat dit meetbaar en controleerbaar is en niet ondersneeuwt door voorspellers en afstammingsgegevens.

Met de publicatie van het aanhoudingscijfer wil deze club veehouders informeren over langer doormelken. Zij doen dit via collega-veehouders die al langer ervaring hebben met dochters van bepaalde stieren.

Op volgorde

Bij het kengetal aanhoudingscijfer worden alle stieren op basis van aanhoudpercentages op volgorde gezet. Dit kengetal heeft hetzelfde patroon als de bestaande fokwaarden.

Het kengetal wordt berekend uit de aanhoudingspercentages, waarbij de percentages voor opvolgend jaren (indien beschikbaar) steeds zwaarder gaan meetellen. De meetmomenten zijn 12, 24, 36, 48 en 60 maanden na afkalven. Voor opname in de fokwaarde zijn de gegevens van minimaal 100 dochters nodig.

Langer doorgaan

In april komt de club met een gecombineerde lijst van alle deelnemende organisaties. In een deze week gepubliceerde voorbeeldberekening op basis van cijfers van augustus gooien de stieren Shottle en Big Winner hoge ogen met respectievelijk 113 en 110, terwijl bijvoorbeeld Zidane met 100 gemiddeld scoort.

De NVO is een organisatie van verenigingen op fokkerijgebied, die de officiële fokwaardeschatting, die volgende week plaatsvindt kritisch volgt. Onder meer ABS Heemskerk, KI-Samen, Xsires, KI de Toekomst en Bayern Genetik/ Fleckvieh koeien zijn lid.

De voorbeeldberekening is te vinden in de bijgevoegde pdf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer