Kennis van boeren benutten voor water

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu werkt aan maatregelen om de zoetwatervoorziening te optimaliseren. LTO Noord roept afdelingen in Oost-Nederland op om met ideeën te komen die toepasbaar zijn op bedrijfsniveau.

Het KNMI rekende in 2006 een aantal klimaatscenario’s door voor 2050. Bij het G-scenario blijft alles ongeveer zoals het nu is.

Het W+-scenario gaat uit van 100 tot 120 millimeter minder neerslag, dalende grondwaterstanden aan het einde van de zomer met 10 tot 50 centimeter, een tekort aan aanvoer van water en een lagere beschikbaarheid van water door een dalende afvoer van de Rijn en een toenemend gebruik van water in het stroomgebied van de Rijn.

Droogteschade

Als er niets gebeurt, zou de droogteschade voor de landbouw in 2050 oplopen tot 150 miljoen euro per jaar voor regio oost en zuid samen.

De totale kosten van de maatregelen tot en met 2027 zijn geraamd op 439 miljoen euro. Het gaat onder andere om aanvoer van water, berging en voorraadvorming van grondwater en oppervlaktewater, robuuste watersystemen, maatregelen op perceelsniveau - dus bij boeren - en maatregelen in natuurgebieden en in steden.

Peilgestuurde drainage

Bij maatregelen op perceelsniveau wordt gedacht aan verhoging van het percentage aan organische stof van de bodem of peilgestuurde drainage. Om de maatregelen te betalen, moet er geld worden gereserveerd.

Om de maatregelen te realiseren, wil de overheid gebruikmaken van de kennis van boeren in de regio. Zij kennen het gebied en kunnen aangeven of maatregelen in het gebied zijn toe te passen.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer