Snavelkap: Dijksma houdt vast aan 2018

Sharon Dijksma houdt vast aan 1 september 2018 als invoeringsdatum voor een verbod op snavelkappen. De staatssecretaris schrijft dat in antwoord op kamervragen van Helma Lodders (VVD).

Lodders wijst erop dat door het legbatterijverbod veel Nederlandse legpluimveehouders zo veel moesten investeren dat ze nu in ernstige financiële nood verkeren. Doordat Zuid- en Oost-Europese landen zich niet aan het verbod houden en er ook import van batterij-eieren uit andere werelddelen is, is sprake van oneerlijke concurrentie.

Daar ook nog een versnelde invoering van snavelkappen opdoen, terwijl andere Europese landen dat niet hoeven, is te veel gevraagd, vindt Lodders.

Voorloperbedrijven

Dijksma vindt dat de sector, ondanks dat het verbod drie jaar eerder wordt ingevoerd, voldoende tijd krijgt. 'Voorloperbedrijven laten op dit moment al zien dat het kan.'

Verder geeft Dijksma aan dat ze gaat pleiten voor een Europees verbod op ingrepen bij pluimvee en dat alleen Italië en Griekenland nog niet voldoen aan het legbatterijverbod. 'Er is Europese druk om dat op korte termijn wel goed geregeld te hebben in deze landen.'

Dierwelzijn 'non trade concern'

Dijksma stelt ook dat het kabinet zich inzet om dierenwelzijn in WTO-verband erkend te krijgen als 'non trade concern'. Als dat lukt, kan de import van batterijeieren uit andere werelddelen een halt toe worden geroepen. Ze erkent er meteen wel bij dat de kans klein is dat dat op korte termijn gaat lukken.

Volgens de staatssecretaris is de import van batterijeieren uit andere werelddelen overigens marginaal. De invoer is 30.000 ton op ruim 6 miljoen ton eieren. Dat is 0,5 procent van de totale Europese productie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer