'Je moet de droogte voor blijven'

Gerton Lerink in Eibergen doet mee aan het project Landbouw op Peil. Door drainage en inlaat van water vanuit de Berkel zijn de percelen minder droogtegevoelig. Bovendien kan hij door de drainage het laagst gelegen perceel langer bewerken.

De Achterhoekse melkveehouder werd in 2011 benaderd of hij mee wilde doen aan het project Landbouw op Peil. 'Het gaat om maatregelen om water vast te houden en water af te voeren.'

Er werden vier kleine stuwen geplaatst in een aantal sloten. Het water wordt aangevoerd vanuit de Berkel. De inlaat voor het water, enkele honderden meters van het bedrijf, was al aanwezig.

Daarnaast werd drainage aangelegd op het laagste en natste perceel van 9,5 hectare. De drainage ligt op een diepte van 70 centimeter onder het maaiveld met 9 meter afstand tussen de buizen. De sloten infiltreren het aangevoerde water in de drains.

Omhoog

Lerink zet in het groeiseizoen de stuwtjes omhoog om het water langer vast te houden. In de winter of bij veel neerslag gaan de stuwen omlaag om het waterpeil te verlagen.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst editie Oost/West

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer