Verlaten boerenland in Europa neemt toe

Sinds de jaren tachtig wordt jaarlijks 0,2 tot 1 procent boerenland verlaten. In Oost-Europese landen ligt dat percentage veel hoger. Dat blijkt uit onderzoeken van Europese onderzoeksinstituten.

Verlaten+boerenland+in+Europa+neemt+toe
© Staffan Widstrand / Rewilding Europe

In heel Europa verlaten boeren hun land. Vooral n de bergachtige en droge gebieden neemt het aantal ondernemers af.

Boeren verlaten hun land omdat er geen economische perspectief meer is. Vaak zijn de opbrengsten te laag, kosten te hoog en het werk te zwaar of te eenzaam.

De mediterrane landen als Spanje, Italië en Griekenland wordt het meeste boerenland achtergelaten. Maar ook in Frankrijk, Finland en Duitsland gebeurt dit.

Oost-Europa

In Oost-Europese landen ligt het percentage boeren dat hun land verlaat hoger dan in West-Europa. Zo zou in Slowakije en Polen wel 20 procent van de landbouwgrond verlaten zijn.

Hier spelen een naast het economische perspectief, de zwakke grondmarkt en onduidelijkheid over eigendomsrechten een belangrijke rol.

Vruchtbare gebieden

'De productie in Europa vloeit naar de meer toegankelijke en vruchtbare gebieden. Verlaten boerenland is daar wel een gevolg van,' zegt Dirk Strijker bijzonder hoogleraar Plattelandsontwikkeling aan de Rijksuniversiteit Groningen die aan onderzoek over verlaten boerenland in Europa meewerkte.

Afgelopen week verscheen in Nieuwe Oogst een uitgebreid artikel over verlaten boerenland in Europa. Zie bijgevoegd.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer