Boeren maken Gooiermars tot succes

Landgoed De Bannink en stichting IJssellandschap leggen 60 hectare nieuwe natuur aan in de Gooiermars bij Deventer. In dit gebied is plek voor natuur, landbouw en water.

Dat is gelukt dankzij het initiatief van de pachters, samen met LTO Noord Salland. Op woensdag 3 juli zijn de plannen te bekijken.

Na diverse mislukte pogingen om de Gooiermars opnieuw in te richten, hebben de pachtboeren in het gebied samen met LTO het initiatief naar zich toe getrokken.

Kavelruil

Door de gebiedsontwikkeling in de Gooiermars te combineren met een kavelruil, ontstond er ruimte om de zaak los te trekken. Uit de Gooiermars heeft een boer zijn bedrijf verplaatst naar Drenthe. Een aantal andere boeren is gestopt.

Door kavelruil kunnen de overige boeren hun bedrijf ontwikkelen. Door inzet van BBL-grond en de medewerking van landgoed De Bannink en stichting IJssellandschap is er 60 hectare nieuwe natuur re realiseren. Die wordt door boeren beheerd.

Brandrode rund

Die groep maait het gras of laat hun vee, waaronder het zeldzame brandrode rund, op het weidegebied grazen.

Gooiermars is een pilotgebied met een beheerfonds waaruit het beheer van de nieuwe natuur langjarig wordt betaald. Dat biedt zekerheid voor de ondernemers. De inrichtingsmaatregelen worden de tweede helft van 2013 uitgevoerd.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer