200 hectare graan GLB Winterswijk

Dit jaar telen 54 boeren in Winterswijk graan binnen het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) project. Samen zijn ze goed voor ruim 200 hectare.

Doel van de graanteelt is het bieden van afwisseling in het Winterswijkse landschap, waar veel wordt gerecreëerd door toeristen. Ook is de teelt gunstig voor insecten en daardoor voor vogels.

Qua saldo en financiële opbrengst kan graan op zandgrond niet op tegen gras- of maïsteelt. Daarnaast zorgen bomen en struiken voor schaduwwerking. Deelnemers aan de GLB-proef krijgen een vergoeding van 500 euro per hectare.

Vergoeding

Verder ontvangen de deelnemers 200 euro om de meerkosten te vergoeden. Die vergoeding is gebaseerd op extra kosten voor transport en opslag.

De 22 deelnemers uit Winterswijk gaan het graan tot krachtvoer verwerken; vijftien willen het laten malen of aanzuren en willen het product opslaan in een silobag.

Onderzaai

Zeven boeren kiezen ervoor om het graan te pletten en op te slaan en het te voeren via de krachtvoerautomaat. Drie ondernemers kozen voor gras als onderzaai van gerst, in het kader van graslandvernieuwing.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer