GS: minder mest in Eilandspolder

Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland willen samen met boeren in Eilandspolder-Oost toewerken naar een manier om op vrijwillige basis minder mest te gebruiken.

Dat staat in het ontwerpbeheerplan voor Natura 2000-gebied Eilandspolder dat gisteren door het provinciebestuur is goedgekeurd.

Eilandspolder is één van de vijf Natura 2000-gebieden in Laag Holland. In de polder worden onder meer de rietzanger en het veenmosrietland beschermd.

Veenmosrietland

Om de Natura 2000-doelen te halen, zijn de komende zes jaar alleen maatregelen nodig voor het behoud van het veenmosrietland. Die maatregelen voert Staatsbosbeheer uit op eigen grond.

Het gaat om extra maaien, plaggen en het graven van petgaten. In totaal betreft het een oppervlakte van minder dan één hectare.

Waterkwaliteit

Voor de natuur is het op korte termijn niet noodzakelijk, maar op langere termijn wel wenselijk dat de waterkwaliteit op verbetert, vooral wat betreft de belasting met fosfaat.

De provincie bekijkt daarom de komende periode samen met de gebruikers van het gebied hoe in Eilandspolder- Oost de bemesting op vrijwillige basis te verminderen. Daarbij wordt rekening gehouden met de hoeveelheid mest die minimaal nodig is voor goed weidevogelbeheer.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer