Ontzilten water 'dringend gewenst'

Met innovatieve technologieën om water te ontzilten kan het mondiale waterprobleem voor een belangrijk deel worden opgelost.

Hoogleraar Bert van der Wal is daarvan in zijn inaugurele rede tot buitengewoon hoogleraar Elektrochemische waterbehandeling aan Wageningen UR overtuigd.

Watertekorten zullen over twaalf jaar naar schatting 2,5 miljard mensen treffen. Voor nog eens evenzoveel is er onvoldoende zoet water om in al hun behoeften te voorzien, verwacht Van der Wal.

Landbouw

Irrigatie in de landbouw is een grootverbruiker van zoet water (70 procent), naast industrie (22 procent), zodat 8 procent voor menselijke consumptie is.

Het oppervlaktewater is vervuild, terwijl de wereldbevolking met de dag groeit. Hoog tijd dus om uit het resterende zout water zoet te maken, stelt Van der Wal.

Afvalstromen

De opbrengst van de huidige ontziltingstechnologieën is niet meer dan 50 tot 60 procent, zodat er grote afvalstromen ontstaan. Van der Wal ziet echter een grote toekomst voor de elektrochemie.

'Niet bepaald een vakgebied dat zijn imago mee heeft', merkt hij op. 'Maar met elektrochemische waterbehandelingen zijn waterkringlopen uiteindelijk volledig te sluiten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    11° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer