Acties+verenpikken+versterken+elkaar+niet
© Twan Wiermans

Acties verenpikken versterken elkaar niet

Maatregelen als strooisel in de vroege opfok, UV-verlichting en vezelrijk voer kunnen verenpikken bij leghennen reduceren. De maatregelen versterken elkaar echter niet, noch werken ze elkaar tegen.

Dat blijkt uit onderzoek door Wageningen UR Livestock Research.

Hennen die de volledige opfokperiode op strooisel werden gehouden, vertoonden minder verenpikken en meer bodempikken vergeleken met dieren die de eerste drie weken werden opgefokt op kuikengaas.

Voer, licht

Vezelrijk voer met een lagere voederwaarde (verdunning) resulteerde in vergelijking met standaard voer bovendien in minder veerschade op vijftig weken. Vergeleken met normaal hoog frequent TL-licht resulteerde toevoeging van UV-licht over het algemeen ook in minder verenpikgedrag.

Gedragsproblemen als verenpikken en kannibalisme komen veelvuldig voor bij leghennen. Deze gedragsproblemen komen in alle houderijsystemen voor.

Factoren

Vele factoren dragen bij aan het wel of niet ontstaan van verenpikken: aanleg, strooiselmanagement, strooisel in de vroege opfok, lichtmanagement, angst voor mensen, groepsgrootte, moederloze opfok, zitstokken, bezetting, klimaat, uitloop, en samenstelling en vorm van het voer.

? Klik voor het hele onderzoek op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 7°
  40 %
 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
Meer weer